A városházáról jelentjük

2023.12.05. 13:30

Bezárják a pécsi könyvtárat, az épület így eladható!

Állítólag beázik, nincsenek jó körülmények, egyébként is így eladhatóvá válik így az az frekventált helyen lévő belvárosi ingatlan, amely eddig a Csipkefa Gyermekkönyvtárnak adott otthont a Bajcsy-Zsilinszky utcában.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

„Profitorientált társaság, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tevékenységi körébe illeszkedő, gazdasági céllal hasznosítható” – így szól a baloldali önkormányzat előterjesztése, ami a keddi közgyűlés elé kerül. Az az eladható lesz az eddig, tehát a néhai Toller László MSZP-s polgármester idején is kulturális célokat szolgáló Bajcsy-Zsilinszky utcai ingatlan, amelyet várhatóan Péterffy Attila polgármester idején dobra vernek majd.

A szeptembertől még csak ideiglenesen, „technikai okból” bezárt Csipkefa Gyermekkönyvtár végleges bezárását a keddi közgyűlés elé kerülő előterjesztésben gazdaságossági szemponttal magyarázták. Az ülésen szóba került még a beázás is, de a felújításnak a lehetőségét a baloldali önkormányzat részéről meg sem említették. A gyermekkönyvtárat Király utcai Belvárosi Fiókkönyvtár és Ifjúsági TanulóTérbe költöztetik át.

Barkóczi Csaba fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Ispitaalja városrész könyvtári szolgáltatás nélkül marad, pedig két iskola, valamint a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület székhelye is itt van. Szerinte, a Szabadság utcában, Ispitaalján is lett volna alkalmas – akár zöldterülettel is rendelkező – helyszín, kérdés az is, hogy kivel egyeztettek a kérdésben.

Barkóczi leszögezte, a városrészekben a szolgáltatásokat nem szűkíteni, hanem bővíteni és megfelelő minőségben is biztosítani kell. Amennyiben 2024-ben változás a városvezetésben, akkor ebben is lesz változás.

A kulturális területért felelős Zag Gábor DK-s alpolgármester először nem válaszolt, hanem a felelősséget Miszler Tamásra, a városi könyvtárhálózatot működtető Csorba Győző Könyvtár igazgatójára tolta. Miszler azt mondta, hogy „tájékoztatták” az érintett iskolákat de a nagycsaládosokat nem, de szerinte szakmailag megfelelő lesz a Király utcai helyszín, szerinte ott zöldkönyvtár lesz a Csipkefa.

Zag megjegyezte még, hogy a Csipkefa Gyermekkörnyvtár nem tudott minőségi szolgáltatást nyújtani, jobb körülmények lesznek a belvárosban. Arról is beszélt, hogy a nemrég általuk bezárt Szivárvány Gyermekházból az ottani fiókkönyvtár az Ybl Miklós utcába költözik. Ispitaalja egyéni képviselője, a szintén DK-s Auth István megszavazta a könyvtár épületének bezárását, átköltöztetését.

Felpörgették az ingatlaneladásokat

Közismert, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. az elmúlt időszakban annyira felpörgette a városi kézben lévő ingatlanok eladását, hogy a cég bevallása szerint is 320 százalékkal teljesítette túl a tervét. Ennek is köszönhetően 2021-ben és 2022-ben mintegy 580 millió forint értékben adtak el ingatlanokat, ami ki is derült a céges beszámolójukból.

Beszámoltunk arról is, hogy nyáron nemcsak a Zrt. éléről, hanem a baranyai vármegyeszékhelyről is távozott Szabó Szilárd. A baloldali cégvezér kiváló MSZP-s kapcsolatokkal rendelkezett és Péterffy Attila jelenlegi polgármestertől több mint 100 millió forint fizetést kapott az elmúlt években.

Átállás lesz?

A külső energia kitettség csökkentése érdekében növelni szükséges a Tettye Forrásház Zrt. saját villamos energia előállítását, ezért elindult a napelempark engedélyes terveinek elkészítése – derült ki a keddi közgyűlésen. Ennek része napelempark és tárolókapacitás létesítése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!