Támogatást kaptak

2024.01.05. 13:40

Lezárult a mánfai csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával, a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívás keretében elkészült a csapadékvíz-elvezető rendszer első ütemének fejlesztése Mánfán. A „Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Mánfa község belterületén 2019” elnevezésű fejlesztése Mánfán.

Bama.hu

Képünk illusztráció

Fotó: Kiss Annamarie

A „Csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése Mánfa község belterületén 2019” elnevezésű projekt megvalósítására 148,25 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Mánfa Község Önkormányzata. A projekt a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatallal, mint konzorciumi partnerrel közösen került megvalósításra.

A projekt átfogó célja Mánfa település éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának elősegítése, a csapadékvíz okozta károk kockázatának megelőzése és a kockázatkezelés előmozdítása.

A Baranya-csatorna Mánfa közigazgatási területére eső szakasza természetes, ősi jellegű víztest. A vízfolyás természetes módon építi és mossa partvonalát, így számos kanyarulat és partfalomlás jellemezte. A kanyarulatok és omlások elősegítették az esőzések alkalmával az erdőből és a mezőgazdasági területekről érkező hordalék felhalmozódását, mely révén a patak vize Mánfa belterületén felduzzadt és veszélyeztette a lakó és középületeket. Az elmúlt években a jelentős mennyiségű csapadék következtében a településen több alkalommal is árvízi védekezésre és a bekövetkezett károk enyhítésére volt szükség.

A projekt célja Mánfa község belterületén a csapadékvíz gazdálkodási beruházás első ütemével a településen végigfutó Baranya-csatorna felújítása, rekonstrukciója. Ezzel egy időben lakossági szemléletformálási akció került lebonyolításra a környezettudatos és fenntartható csapadékvíz gazdálkodás köztudatba való átültetése érdekében.

A tervezett nyomvonalszakaszok helyén a meglévő meder hidraulikailag optimális vonalvezetését alakítottuk ki, a rendezési terv szerinti és a földhivatali rendszerben rögzített ingatlanhatárok figyelembevételével. A közterületen vezetett Baranya-csatorna ily módon igazodik a Vízgyűjtő Gazdálkodási Tervhez.

A felújítás során eltávolításra került a mederben felgyülemlett a hordalék, a meglévő kőburkolat hézagolása kiegészítésre, rekonstrukcióra került. Egyes szakaszokon RENO kőmatrac és mederlapos burkolás valósult meg.

A kivitelezési munkálatok 2022 május 03-án kezdődtek el, a sikeres műszaki átadás-átvételi eljárás lezárására 2023. február 02-án került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában