Fejlesztés Mázán

2024.01.03. 15:20

Nem önti el a településrészeket a lezúduló csapadék

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával folytatódott a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Mázán.

Bama.hu

Képünk illusztráció

Fotó: Kiss Annamarie

A projekt megvalósítására 97,19 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Máza Község Önkormányzata. A projekt a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatallal, mint konzorciumi partnerrel közösen került megvalósításra. A projekt átfogó célja Máza település éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának elősegítése, a csapadékvíz okozta károk kockázatának megelőzése és a kockázatkezelés előmozdítása.

A meglévő árokrendszer az évszázados tapasztalatok alapján került kialakításra mind vonalvezetés, mind árokszelvény tekintetében. A csapadékvíz gyors levezetését a meglévő rendszer csak részben tudta biztosítani, a régi településrész utcáin a kiépített elvezető rendszer elöregedett, állaga felújításra, cserére szorult. A burkolt árokszakaszok sok helyen burkolathiányosak, kimosódások, üregelődések alakultak ki, ezért a lakóépületek és a közintézmények ilyen esetekben vízben álltak.

A projekt célja Máza község belterületén a megkezdett csapadékvíz gazdálkodási beruházások V. ütemmel történő folytatása, a település csapadékvíz csatornáinak felújítása, rekonstrukciója. Ezzel egyidőben lakossági szemléletformálási akció került lebonyolításra a környezettudatos és fenntartható csapadékvíz gazdálkodás köztudatba való átültetése érdekében.

A Mikszáth Kálmán utca, Móricz Zsigmond utca találkozásánál lévő vízelvezetési problémák megoldását vízvissztartó műtárgy létesítésével orvosoltuk, mely a Mikszáth Kálmán utca, Bonyhádi út közti ingatlanok vízmentesítését biztosítja. A Kossuth Lajos utca déli területe és a Széchenyi utcától délre eső szakaszon az ingatlanokon és az út területén keletkező csapadékvizek károkozás nélküli levezetése a Mázai - Vadvíz árok 1+389 – 1+969 km szelvények közötti részére.

A kivitelezési munkálatok 2023 május 08-án kezdődtek el, a sikeres műszaki átadás-átvételi eljárás lezárására 2023. november 22-én került sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!