A maradékok a fánkhoz is mindig jól jönnek

2024.02.11. 13:20

Az elhasználódott zsiradékot tilos ételkészítésre használni, mert káros az egészségre

Wald Kata

Fotó: Cseh Gábor

A farsangi időszak elmaradhatatlan édes étele a fánk, amely többféle összetevőből készülhet. Alapanyagként használhatunk lisztet, élesztőt, tojást, citromhéjat, tejet, vajat margarint, illetve a hűtőszekrényben kallódó élelmiszereket is hasznosíthatjuk a fánk készítésekor. Így például a már kibontott tejföl, vagy lejárathoz közeli joghurt a tésztába belekeverhető, de más jellegű maradékok is felhasználhatók. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának javaslata szerint jó alapanyag lehet a hétvégi ebédből megmaradt burgonyapüré, vagy akár egy ráncosabb héjú, de még fogyasztásra alkalmas alma. A hagyományos szalagos fánk töltéséhez is használhatunk feleslegben lévő szószokat, önteteket, krémeket, pudingokat. 

A sütésnél pedig be kell tartani néhány alapvető szabályt: nem szabad füstölésig túlhevíteni a zsiradékot, mert akkor abban egészségre káros, akár rákkeltő vegyületek is keletkezhetnek, amelyek sütés közben belekerülhetnek az élelmiszerbe. 

– Az a zsiradék alkalmatlan további felhasználásra, amelyik már 170 °C alatti hevítéskor is füstöl. Ezt az elhasználódott zsiradékot tilos ételkészítésre használni 

– hívja fel a Nébih a figyelmet. Előfordulhat az is, hogy ha túlságosan forró olajba tesszük a tésztát, akkor a külseje hiába aranysárga, a belseje még nyers marad. Érdemes tehát a sütés során egy fánkot próbaként mindig kettévágni, és megnézni, hogy nem maradt-e nyers a közepe. Ha igen, vissza kell tenni a forró olajba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában