Szociális misszió

2024.02.01. 17:50

Ismét képeznek falugondnokokat a pécsi egyetemen

A tanya- és falugondnokok igen fontos társadalmi feladatot látnak el, egyfajta szociális missziót teljesítenek – jelentette ki Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke csütörtökön abból az alkalomból, hogy huszonnyolc fő kezdte meg tanulmányait a pécsi egyetemen.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

A képzést a pécsi egyetem és a vármegyei önkormányzat között létrejött képzési szerződés alapján a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara végzi.

Őri László elmondta, hogy a vármegye legkisebb településein, nehéz helyzetben élők számára a falugondnokok jelentik a közvetlen segítséget, továbbá rajtuk keresztül érkeznek jelzések a szociális, vagy gyermekvédelmi szolgálathoz.

– Éppen ezért fontos, hogy a tanya- és falugondnokok érezzék, hogy a munkájuk során nincsenek egyedül 

– fogalmazott arra utalva, hogy a képzés során minden olyan ismeretet, tudást megkapnak, amellyel otthonosan tudnak mozogni ezen a területen, és hatékony segítséget tudnak nyújtani a településeiken élőknek.

Az kiemelte, nincs olyan település Baranyában, amelynek ne lennének értékei, amelyek megmutatásra érdemesek, amelyek megőrzendők. Szavai szerint ebben az értékgyűjtő, értékmegőrző munkában is számít a baranyai tanya- és falugondnokokra.

Koltai Zoltán, a PTE KPVK általános és oktatási dékánhelyettese elmondta, hogy a csütörtökön induló és májusig tartó idei képzésen huszonnyolcan vesznek részt. 

A szociális törvény szerint a falugondnoki szolgáltatás célja a falvak és a külterületi vagy egyéb belterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában