A felvételin átalakul a pontszámítás

2024.01.24. 07:00

Nem halogathatják már a jelentkezést a diákok

A január vége, február eleje minden évben fontos a végzős középiskolások számára. Ekkor kell eldönteniük ugyanis, hogy melyik felsőoktatási intézményekbe jelentkeznek.

Tóth Viktória

Fotó: Cseh Gábor

Több ezer baranyai végzős középiskolásra vár a napokban egy nagy feladat, jelentkezniük kell a kiválasztott egyetemekre, főiskolákra. A szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre február 15-ig lehet jelentkezni interneten keresztül, az E-felvételi felületen. A képzésekre jelentkezők ügyfélkapus azonosítást követően léphetnek be az E-felvételibe, nekik nem szükséges ehhez regisztrálniuk a felvi.hu-n, mint korábban. A diákok legfeljebb hat helyet – hármat díjmentesen – jelölhetnek meg. Szintén február 15-ig kell befizetni a megjelölt jelentkezési helyek alapján számított kiegészítő eljárási díjat. Valamint a május–júniusi érettségi vizsgára való jelentkezési határ­idő is február 15. 

Fontos tudni, hogy az egyetemi felvételin 2024-től átalakul a pontszámítás. 

A felvételi pontokat a korábbi évekhez hasonlóan idén is 500 pontos rendszerben számítják. Az 500 pontból 200 pontot az érettségi eredmények tehetnek ki, ám 2024-től az egyetemek maguk határozzák meg, hogy melyik az a két tárgy, aminek az eredményét figyelembe veszik. Szabad kezet kapnak az egyetemek, többek között azzal kapcsolatban is, hogy pontosan mire, és hány többletpontot adnak. S nincs többé központi minimumponthatár sem. Újdonság, hogy idén a maximálisan elérhető 500 ponton felül az önkéntes tartalékos katonai szolgálatért, annak időtartamától függően extra pontokat is lehet szerezni. A ponthatárokat idén várhatóan július 24-én hirdetik majd ki. 

Tavaly egyébként összesen 5704 főt vettek fel a PTE-re

A felvett hallgató 61 százaléka a PTE valamely alapképzésén, 16-16 százaléka osztatlan és mesterképzésen kezdhette meg tanulmányait, míg a FOKSZ képzéseken a felvettek 7 százaléka tanul. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége töretlen volt, a felvettek több mint 79 százalékát támogatott szakokra vették fel. Az önköltséges formában tanuló hallgatók száma pedig több mint 400 fővel emelkedett. Érdekesség viszont, hogy a korábban folyamatosan növekvő nappali munkarend aránya 71-ről 67 százalékra csökkent tavaly. 

A PTE-re 6300-an kerülhetnek be állami ösztöndíjjal

A felvi.hu-n a 2024 szeptemberében induló képzéssekkel kapcsolatban megtekinthetőek az egyetemek kapacitásszámai. Azaz a felsőoktatási intézménybe állami ösztöndíjas formában felvehető maximális diákszám. Ez alapján a Pécsi Tudományegyetem összkapacitása állami ösztöndíjas formában 6308 fő. Ha ezt képzési területekre lebontjuk, láthatjuk, hogy melyikre hány főt vehetnek fel. Agár: 49, bölcsészettudomány: 592, gazdaságtudományok: 801, informatika: 247, jogi: 81, műszaki: 515, művészet: 204, művészetközvetítés: 7, orvos- és egészségtudomány: 1502, pedagógusképzés: 1679, sporttudomány: 254, társadalomtudomány: 154, természettudomány: 223 fő a maximális felvehető létszám. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!