Csak szabályosan

2024.05.25. 19:15

Nemcsak mi készülünk a nyárra, szezonnyitót tartott a NAV, a kormányhivatal és a kamara is

Közösen tájékoztatták az érdeklődő vállalkozókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Kormányhivatal baranyai munkatársai a nyári időszakhoz (rendezvényekhez, kitelepülésekhez) kapcsolódó, kiemelten fontos adózási, foglalkoztatási, és fogyasztóvédelmi szabályokról Pécsett, a kamara székházában.

Bama.hu

Harmadik éve szervezi meg a Pécs Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a NAV Baranya Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságával közösen a szezonnyitó tájékoztatót, amelyen most részt vett a Baranya Vármegyei Kormányhivatal két vezetője is.

Az előadók érintették a nyári ellenőrzések főbb szempontjait, a jogszabályok aktuális változásait, a legfontosabb tudnivalókat, és válaszoltak a felmerült kérdésekre is.

A NAV főosztályvezetője kitért a nyugta- és számlaadás szabályaira, az alkalmazottak bejelentésére, a kedvezményes áfakulcs használatakor elkövetett hibákra, az áruk eredetének igazolására, és a szankciók szigorítására. A jövedéki témában felmerülő problémák megoldásához a hivatal főosztályvezető-helyettese nyújtott segítséget, kiemelve az aktuális készletezési, forgalmazási szabályokat, és a sérült, levált zárjegyek kezelésének előírásait is.

A kormányhivatal foglalkoztatás-felügyeleti szakterületének vezetője ismertette a munkaviszony és az egyszerűsített foglalkoztatás ellenőrzésének szempontjait, hangsúlyozva a munkaszerződés, a bejelentés, a munkaidő, a munkabér, vagy akként kapott juttatások, a pótlékok, és a fiatalok alkalmazásának jogszabályi rendelkezéseit, valamint a megemelkedett bírságösszegeket is.

A fogyasztóvédelmi szabályokat a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetője mutatta be. Így említette az árak, a nyitvatartás kiírásának, a vásárlók könyvének kihelyezési, a hiteles mércék alkalmazásának szabályait, az ellenőrzéskor tapasztalt jellemző mulasztásokat, és a jogkövetkezmények új rendszerét.

 A tájékoztatón elhangzott témákhoz kapcsolódóan további információk érhetők el az adóhivatal (www.nav.gov.hu), a kormányhivatal (www.kormanyhivatalok.hu), és a kamara (www.pbkik.hu) internetes oldalain.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!