Szükség volt a jégeső-elhárításra

2024.05.23. 13:40

Némiképp enyhítette az aszályt a pünkösdi hétvégén érkezett kiadós csapadékmennyiség

Nem pihentek a pünkösdi hosszú hétvége alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett talajgenerátorok. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer működésére minden nap szükség volt.

Bama.hu

Zivatarok, szupercellák tarkították a mögöttünk hagyott 4 napot, melyeket több helyen felhőszakadás is kísért. A pünkösdi hosszú hétvége alatt lehulló csapadék az egész országban enyhítette az aszályos időszakot, helyenként azonban jégeső is kísérte a viharokat. Mivel az esős periódusokat napos időszakok váltották – helyenként a 30 fokot is meghaladta a hőmérséklet –, ez újabb táptalaja volt a további zivatarok kialakulásának. 

Országszerte hullott csapadék, késő délután a légköri feltételek adottak voltak szupercellák kialakulásához. Péntek délután több szupercella alakult ki a Dunántúlon, melyek közül a leghevesebb 4 óra után érte el Székesfehérvárt, majd a Velencei-tó irányából közelítette a fővárost. 

Vasárnap Tolnában, Baranyában, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl északi részén már reggel zivatarosan indult a nap. Hétfőn is hasonlóan alakult az időjárás, napközben többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, amelyeket főként felhőszakadás és aprószemű jég kísért. 

A jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai a Hungaromet riasztásainak megfelelően működésben voltak a 4 nap alatt. 

A riasztott területeken jellemzően borsó méretű jegek estek, csak a szupercellák területein fordultak elő cseresznye vagy annál nagyobb méretű jégszemek. A nem riasztott területű részeken dió méretű jég is előfordult. Fontos kiemelni, hogy az ezüst-jodid párologtatását végző talajgenerátorok a jégkár mérséklésében játszanak szerepet – a jégszemek méretét csökkentik –, a szupercellák kialakulását nem tudják befolyásolni és a csapadék mennyiségére sincsenek hatással. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos Jégkármérséklő Rendszer az idén hetedik védekezési szezonját kezdte meg, a riasztási időszak 2024. szeptember 30-ig tart. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!