Összefogtak az önkormányzatok

2024.05.28. 12:31

Savanyú káposztát is készítenek mostantól az üzemben

Újabb funkcióval bővült a Sellyei Zöldségfeldolgozó Termelőüzem. A nyersanyag feldolgozása mellett savanyítással is foglalkoznak a jövőben a létesítményben. Az első 3,5 tonna káposzta már el is készült.

Tóth Viktória

Nem csak a termelőüzem kapacitásának bővítésére szolgál, hanem a piacon való részvételt is megerősíti a 121 millió forint értékű fejlesztés. A kibővített üzem megnyitóját május 28-án tartották Sellyén. Kovács Edit, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatóhelyettese a zöldségfeldolgozó és savanyító üzem létrejöttének körülményeiről, a káposzta palántákról is beszélt.

Savanyított káposzta is készül mostantól az üzemben
Savanyított káposzta is készül mostantól az üzemben
Fotó: LL

– Az üzem egyéb Közfoglalkoztatási Mintaprogram keretében 2021-ben, 12 önkormányzat összefogásával indult el. Jelenleg 9 együttműködő önkormányzat kapcsolódik a programhoz – mondta Kovács Edit. – A savanyítás során felhasználandó fejeskáposzta palántákat a TEF Drávaiványiban felállított fóliasátrában, illetve Bánfán termesztik. A palántákat értékesítik a programban résztvevő önkormányzatok részére, akik a rendelkezésre álló földterületeken termesztik a fejeskáposztát. A TEF az önkormányzatoktól felvásárolt savanyításra alkalmas káposztát itt, a Sellyei Zöldségfeldolgozó Termelőüzem dolgozza fel.

A savanyító üzemben 2 fő számára legalább 1 évig biztosítják a munkahelyet. Jelenleg az üzemhez kapcsolódóan 13 fő lát el különböző feladatokat. Mint elhangzott, a kibővített termelőüzem tehát további munkahelyeket teremt a hátrányos helyzetű ormánsági régióban, a terület mezőgazdasági hagyományait újjáéleszti, szakmai tudást ad a térség hátrányos helyzetű lakosainak.

Helyi káposzta az asztalunkon

A rendezvényen beszédet mondott még Nagy Attila polgármester, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Réthy Pál, Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes államtitkár, valamint  Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő is. A köszöntőbeszédek után a látogatók megtekinthették a savanyítóüzemet, majd a helyben készült, ízletes káposztát is megkóstolhatták.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!