Ápolják a sörös hagyományt

2024.07.08. 16:40

Új Pécsi Sör Márkabolt nyílt a városban

Július 6-án új márkaboltot nyitott Pécsen a Pécsi Sörfőzde. Az üzlet a Nagy Jenő utca 20-as szám alatt található, ahol a megnyitó napján ingyenes Pécsi Radler kóstolóval várták az érdeklődőket.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A pécsi sörfőzésnek több évszázados hagyománya van: a település első sörfőzdéjének létrejötte a pécsi ferencesek nevéhez fűződik, akik ezt a szomjoltó italt akkor még elsősorban a gyógyításnál alkalmazták. A túlélést is ezt segítette, hiszen a pestisjárvány idején a vízfogyasztás ellehetetlenült. 

Ugorva a 19. század második felére elmondható, hogy a söripar a magyar élelmiszeripar legfontosabb ágazatává nőtte ki magát Pécsen, és itt alakult meg az első és nagy sikernek örvendő Rókus-dombi sörfőzde, ami később Pannónia Sörgyár volt, majd végül felvette a Pécsi Sörfőzde nevet.

A jelenlegi sikerét a gyárnak, és magának a Pécsi Sörnek mutatja az is, hogy a városban már a negyedik márkaboltja nyílik meg a sörfőzdének, így megtalálhatók az Alkotmány utca 94., a Megyeri út 63. szám alatt, a Diána Téri Piacon, és most már a Nagy Jenő utca 20. alatt is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!