Egyre többen tudják

2024.02.16. 16:20

Élmény a tanulás a Pécsi Sörfőzdében (videó)

A Pécsi Sörfőzde Zrt. és a Déli Agrárszakképzési Centrum közösen Kézműves sörgyártó szakmai képzést folytat, melynek gyakorlati helyszíne és szakmai háttere maga a Pécsi Sörfőzde.

Bama.hu

Forrás: Pécsi Sörfőzde Zrt.

Fotó: RAJNAIRICHARD.EU

Az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés a kézműves sörök és a sörkultúra iránt, azonban évtizedes hiány volt a sörfőző képzés Baranya megyében. Ezen okból kezdtek toborzásba a szervezők 2023 őszén, ami óriási érdeklődést váltott ki a felnőttek körében. Az állami támogatással, felnőttképzés keretein belül megvalósuló képzésen huszonöt fő vesz részt.

Pécsi Sörfőzde Zrt.
A Pécsi Sörfőzde Zrt. hangsúlyt fektet a kutatásra
Forrás: Pécsi Sörfőzde Zrt.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. egyik kiemelt területe a kutatás-fejlesztés. A K+F tevékenység keretein belül a termékfejlesztés, pályázati innovációk és gyakornokok fogadása, ezen túlmenően a Pécsi Tudományegyetem Sörfőző mester szakmérnök posztgraduális képzése is a Pécsi Sörfőzde együttműködésével valósul meg. Ugyanez a magasan kvalifikált, oktatásban tapasztalt szakemberi gárda tanítja a Kézműves sörgyártó tanfolyam résztvevőit.

Most tehát szakmaszerzésre is lehetőséget kaptak a sörgyártás és a sörkultúra iránt érdeklődők. A felnőttek közül több résztvevő hobbi célból, puszta kíváncsiságból vágott bele a tanulásba, mások saját kézműves sörfőzdét nyitnának.

A tanfolyamot sörgyár-történelmi ismeretek átadásával, gyártúrával és kóstolással alapozták meg a szervezők, így engedve betekintést a sörkészítés varázslatos világába. A legrégebbi és legtöbb tapasztalattal rendelkező magyar sörgyárban (alapítás éve: 1848.) az ismeretek, sörgyári történetek sora végeláthatatlan. A többszáz éves falak között túrázva kovácsolódott össze a csoport 2023 őszén.

A 400 órás képzés 2024 augusztusában ér véget; az elméleti órákat lassan felváltja a gyári gyakorlat, amely kiscsoportos üzemi munka lesz a Pécsi Sörfőzde különböző termelési egységeiben. A gyakorlati ismereteket tudástranszfer formájában sajátítják el a képzés résztvevői, a különböző munkaterületek egymás utáni megismerése során.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában