időjárás

2018.11.02. 20:00

Szokatlanul enyhe idővel köszöntött be a november

Kellemes időben, akár rövid ujjú pólóban emlékezhetünk idén szeretteinkre. Az ország nagy részén, így Baranyában is legalább 5-6 fokkal melegebb van, mint azt ilyenkor megszokhattuk. Nem hoz jelentős változást a hétvége sem, marad a nyugodt, csendes őszi idő.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Igen kegyes lesz az időjárás a hosszú hétvégén szabadtéri programokat tervezőkhöz – egyre többfelé kisüt a nap, erősödik a nappali felmelegedés s csapadék sehol sem valószínű. Nem árt azonban tudni, a szokatlan meleg idő, a téli időszámításra való átállás egyeseket igencsak megviselhet. Többek között alvászavarok, napközben tapasztalt álmosság, fáradékonyság léphet fel, emiatt pedig teljesítőképességünk is csökkenhet. A melegedésre fokozottan érzékenyek melegfronti jellegű tüneteket tapasztalhatnak – gyakori lehet a fejfájás és fáradékonyabbak lehetünk az ilyenkor megszokottnál. A melegedés hatására jelentkező panaszok tartósnak bizonyulnak és akár intenzívek is lehetnek.

A közlekedés során a melegfront jellegű változások miatt figyelmetlenebbek, tompábbak lehetünk, a balesetek elkerülése érdekében fokozottabb figyelem szükséges vezetéskor, főleg a temetők környékén, a forgalmasabb csomópontokon. Továbbá a reggeli pára és ködfoltok szintén fokozhatják a balesetveszélyt, vezessünk a megszokottnál körültekintőbben!

A rekordmelegre való tekintettel kutakodtunk egy kicsit lapunk archívumában. Kiderült, az elmúlt években legtöbbször nagykabátban köszöntöttük a novembert. Tizenkét évvel ezelőtt, 2006 november elején beborította a hó Pécs magasabban fekvő részeit. A Hunyadi úton lakók így sapkát és sálat húztak, s indulhatott is a szánkózás, a hócsata a gyerekek legnagyobb örömére.

2006 novemberében hógolyózni lehetett a Hunyadi úton.

Néhány napja ugyan felröppent a hír, miszerint hamarosan kinyit a pécsi műjégpálya, azonban az enyhe időjárásra való tekintettel még bizonytalan a szezonkezdés. Nem úgy mint 1997 novemberében, amikor már javában zajlottak a gyorskorcsolyaversenyek.

Esőkabátban, dzsekiben bandukolt a tömeg a temetőbe 1992-ben, a virágcsokrok és koszorúk eláztak, gyertyát gyújtani a csapadék miatt lehetetlen volt. A rendszerváltás előtt három évvel, 1986-ban már október végén szinte télies volt az idő, a vásártéren nagy volt a forgalma az irhakabátárusnak a metsző hidegben. A közterület-felügyelők is igencsak fáztak az 1984-es mindenszentekkor, a meszesi virágárusokat nagykabátba burkolózva ellenőrizték.

Kelendőek voltak az irhakabátok 1986 novemberében a vásárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!