Frontok jönnek, mennek

2023.02.20. 08:28

Egy melegfront éri el hazánkat, hétvégéig biztosan marad a tavaszias idő

A nyugat-európai anticiklon peremén frontok sorozata éri el a Kárpát-medencét, emiatt változékony, időnkét szeles napok várnak ránk a héten, kisebb mennyiségű eső, záporeső több alkalommal is előfordulhat. A hét nagy részében a gyakran változó helyzet miatt a sokévi átlagnál több fokkal enyhébb idő várható, inkább a hét végén körvonalazódik lehűlés, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Zs. J.

Fotó: KISS ANNAMARIE

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Hétfő

Nyugat felől egy szakadozott felhősáv vonul kelet felé, melyből azonban csak elszórtan alakul ki záporeső. A nyugatias szél gyakran erősödik meg. 9 és 14 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedd

Többórás napsütés mellett felhőátvonulásokra számíthatunk, kicsi az esély csapadékra. Az északnyugati szél főleg a nap elsőfelében erősödik meg. 15 fok körüli kora tavaszias idő lesz.

Szerda

A ködfoltok feloszlása után változóan felhős idő lesz, pár órás napsütéssel. Eső nem lesz. 9 és 16 fok közötti értékeket mérhetünk. Gyenge lesz a légmozgás.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Fronthatás ugyan nem terheli szervezetünket, azonban a légkörnek melegfronti jellege lesz, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!