Megvastagszik a felhőzet

2023.03.24. 08:28

Hidegfront váltja fel az eddigi kellemes, napsütéses időt

Pénteken napközben egy melegfront alakítja az időjárást, majd estére egy hidegfront érkezik északnyugat felől.

bama.hu

Fotó: Antonio Guillem

Döntően fátyolfelhős idő lesz, majd délutántól főként az ország északi felében megvastagszik a felhőzet. Napközben csapadék nem várható, estefelé az Észak-Dunántúlon és az északi határ mentén fordulhat elő kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati, délutántól a Kisalföldön már az északnyugati szél élénk, a Dunántúlon sokfelé erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 25 fok között alakul. Késő estére 10 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton hidegfront alakítja az időjárást. Erősen felhős, az ország egy részén borongós idő várható, de a nap folyamán, nyugat felől egyre inkább ki-kisüt a nap, vékonyabbá, szakadozottá válhat a felhőzet. Emellett gyengülő esők, záporesők várhatók, nagyobb arányban keleten. A délnyugati országrész kivételével élénk, erős szél fúj. +15, 16 fok körül alakul a maximum hőmérséklet.

Vasárnap napközben melegfront, majd estétől hidegfront érkezése várható. Napsütés, az ország nyugati felén megélénkülő, helyenként megerősödő szél, délutántól nyugat felől vastagodó felhőzet valószínű. Estétől egyre többfelé ered el az eső, a szél északnyugaton átfordul északnyugatira.

Orvosmeteorológia:

Gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet.

 

 

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!