Kánikula

2023.06.22. 08:20

Ilyen meleg idén még nem volt

Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, a gomolyfelhőkből északkeleten alakulhatnak ki helyenként záporok, erős zivatarok. A délies szél nyugaton megélénkül. Kora reggel 16-22, délután 31-37 fokot mérhetünk.

Bama.hu

Pénteken még sokfelé kitart a kánikula, 32 és 38 fok közé melegedhet a levegő, de egy közeledő hidegfront hatására délután nyugat-északnyugat felől egyre nagyobb területen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, hevesebb viharok is lehetnek. Nyugat felől egyre többfelé fordul északnyugatira a feltámadó szél, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik.

Szombaton a kezdetben felhősebb keleti tájakon még előfordulhatnak záporok, majd délután ott is csökken a felhőzet, és a hétvége nagy részében az ország nagy részén napos idő várható. Mérséklődik a hőség, délutánonként 25-30 fok valószínű. Szombaton még többfelé szeles lesz az idő, vasárnap már csak északkeleten és néhol a Dunántúlon lehet élénk a légmozgás.

Orvosmeteorológia

Ma tovább fokozódik a kánikula, így a szervezetünket érő hőterhelés.

Különösen a szívbetegeket és időseket viselheti meg a nagy meleg, szédülés, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

Alvászavarok is felléphetnek, tompábbak, dekoncentráltabbak lehetünk, csökkenhet a fizikai és szellemi munkavégző képesség, valamint fejfájás, migrén is előfordulhat az arra érzékenyebbek körében.

Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is.

Reggel viszonylag még többfelé friss lesz a levegő, érdemes ekkora időzíteni a szellőztetést.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre! Lehetőleg kerüljük a cukros, az alkoholos és koffeines italokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!