Időjárás

2023.10.27. 08:20

Több mint 100 km/h-s széllökésekkel érkezik a hidegfront Baranyába

Nemcsak csapadékos, hanem szeles is lesz időjárásunk, ugyanis többfelé viharos, helyenként akár 90 km/h-t meghaladó széllökések várhatók.

Zsigmond József

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rainer Fuhrmann

Főként az ország déli részében 80-90 km/h-t meghaladó lökések is előfordulhatnak. A hidegfront mentén zivatarok is várhatóak, amelyekhez a déli országrészben 90-110 km/h-s lökések is társulhatnak, de egy-egy intenzívebb gócban 110 km/h feletti lökés sem kizárt, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Péntek

Erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és országszerte várható kiadós eső, zápor. Délután zivatarok is lehetnek. Némi napsütés délen, majd délutántól északnyugat felől várható. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. 14 és 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombat

Változóan felhős időre számíthatunk, délelőtt több napsütéssel. Elszórtan alakul ki nyugat felől újabb eső, zápor. 17 fok körüli értékeket mérhetünk.

Vasárnap

Északon, északkeleten tartósabban rétegfelhős, párás időre van kilátás; míg máshol fátyolfelhők szűrte napsütés is valószínű. A déli szél megerősödik. Északkeleten 13, máshol 20 fok körül várható a csúcsérték.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!