Figyelem!

2023.12.09. 14:24

Brutális ónos eső szakadhat Baranyára!

Aki teheti, vasárnap ne induljon útnak, mert órákig szakadni fog az ónos eső, ami balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már szombaton kiadta a másodfokú narancsriasztást a veszély miatt.

Bóka Máté Ciprián

Forrás: MW

Fotó: Ádám János

Ónos eső az előttünk álló éjszaka második felétől a késő délelőtti órákig a Dunántúlon egyre többfelé várható, kiemelten a Dunántúl déli felén akár 1 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső hullhat – közölte az OMSZ a honlapján, ahol olvasható az is, hogy Baranya vármegyére már a másodfokú narancsriasztást kiadták. Az előrejelzés szerint ugyanis tartósan, több óráig fog szakadni a jeges csapadék. 

Az ónos eső ellen egyébként az utak, járdák előzetes sózásával lehet védekezni, ám ez sem egyszerű, hiszen néhány Celsius fok különbségen múlik, hogy az eső megfagy-e vagy sem. Ha először nem fagy meg, akkor a kisózott anyagot elmossa a víz, ami után már könnyedén az útra fagyhat az ónos eső. 

A legjobb megoldás ilyenkor is az, ha nem indulunk útnak, hiszen még gyalogosan sem veszélytelen ilyenkor a közlekedés. 

Az MNO.hu arról számolt be, hogy az ónos esőnek van egy kevésbé veszélyes és gyakori fajtája: télen a felhőkben a csapadék apró jégkristályok, illetve az ezekből összeállt hópelyhek formájában hull le. Ha a havazás elér egy melegebb, fagypont feletti légréteget, akkor megolvad. Ha ez a megolvadt hópehely a talajra hullik, azonnal megfagy. Az ónos eső másik fajtája jóval veszélyesebb. Ez ugyancsak a felhőből hullik hó formájában, majd elérve egy melegebb légréteget, esőcseppé alakul, majd a nulla fok alatti levegőben cseppfolyós vízzé válik, és ez lehullva a talajra, robbanásszerűen megfagy és jégpáncélt képez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!