Helyreállítás

2021.01.21. 11:27

Megtépázta ez a tél is a turistautakat

A tél idén is megtépázta a turistautakat – rendbetételüket a hét elején meg is kezdte a városüzemeltetés.

Wald Kata

20201211 Győrszentiván Győri Természeti Kincskereső. Képen: Kun Zoltán természetvédelmi szakember Győrszentiván,Homoki erdő. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Felvizesedés, hordaléklerakódás nehezítheti a túrázást napjainkban – ahogy azt a természetjárók is tapasztalhatják. A Biokom NKft. parkerdei csoportja e hét elején meg is kezdte a vízelvezetési, hordalékmentesítési és kavicsszórási munkákat.

– A turistautak a téli időszakban mindig aktívabb beavatkozást igényelnek, mint a nyári időszakokban – vázolta a helyzetet a városüzemeltetési társaság. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint különösen a Malomvölgyi parkerdő tavai körüli sétányon nagyobb elhasználódás mutatkozik és több karbantartás szükséges, mint a mecseki túraútvonalakon.

A Biokom NKft. a Mecsekben 47 kilométernyi túraútvonal kezelését végzi – heti rendszerességgel járják be a területet és tervezik meg a fenntartói beavatkozásokat, amelyek magukban foglalják a kő- és faszerkezetű támfalak építését, megerősítését, az útfelületek kezelését, zúzalékolását, a próbaterületeken famulccsal történő borítását. – A közlekedést segítő építményekhez felhasznált kőanyagok nagy része helyben gyűjtött, az útszegélyek stabilizálásához felhasznált fa alapanyag zöme a saját kezelésű erdőterületeinkből származik – közölte a Biokom.

Az útvonalhálózat szinten tartását is saját munkatársakkal oldják meg, a nagyobb stabilizálással, építéssel járó beavatkozásokat is természetbe illő módon tudják kivitelezni. – A Szent Bertalan-lépcsősor, a Tettye-kapu-lépcsősor, a Lapisi út stabilizálása, avagy a Lapistetőre futó piros háromszög turistaút több ponton végzett megerősítése és terelő palánkjainak kihelyezése is elismerést hozott a kezelői feladatellátásnak – emelte ki a társaság.

Rengeteg a Mecseken a szemét

Hetente üríti a Mecseki parkerdő területén fellelhető hulladékgyűjtőket a Biokom. Az illegálisan lerakott hulladékokat szolgálati bejárások alkalmával, és lakossági bejelentések alapján azonosítják be a kezelésükben lévő erdőterületeken. A természeti környezetbe kijuttatott hulladékok kiemelten káros hatásaira rendszeresen felhívják a figyelmet – jelenleg csökkenő tendenciát mutat a begyűjtött mennyiség, de még mindig riasztó adat, hogy a parkerdő területéről elszállított hulladék mennyisége havonta átlagosan 2500 kilogrammot tesz ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában