Bűncselekmény

2021.06.01. 15:52

Ítélet született a pécsi drogbáró ügyében

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a kedden megtartott nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével enyhítette a 2019. május 14-én meghozott ítéletét az elsőrendű G. I. vádlottra nézve.

bama.hu (forrás: Pécsi Törvényszék)

Forrás: Shutterstock

A másodfokú eljárás 2021. február 10-én fel lett függesztve, mert a vádlott külföldre szökött.

A hajtóvadászatról korában mi is beszámoltunk. A bíróság G. I. elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett lopás kísérlete, egyedi azonosító jellel visszaélés, valamint fogolyszökés miatt – mint többszörös visszaesőt – 3 év fegyházra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másod- és harmadrendű vádlottakra már február 23-án megszületett a jogerős másodfokú ítélet, amely szerint vádlottak bűnösek társtettesként elkövetett lopás bűntettének kísérletében, társtettesként elkövetett egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében, valamint a másodrendű vádlott jármű önkényes elvételének bűntettében is. Ezért S. K. másodrendű vádlottat 2 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, Cs. M. harmadrendű vádlottat, mint különös visszaesőt 2 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték. A másodrendű vádlottal szemben a bíróság elrendelte egy korábban kiszabott, végrehajtásában felfüggesztett, 2 évi szabadságvesztés végrehajtását is.

A bíróság megállapította, hogy az elsőrendű vádlott férfi 2013. év végén elhatározta, társaival úgy szerez pénzt, hogy egy motoros gyorsvágógéppel szétvágnak egy bankjegykiadó automatát, és az abban lévő készpénzt elviszik. A bűncselekményben való részvételre és annak végrehajtására rávette ismerőseit, a másodrendű vádlott férfit – aki korábban rendőrként dolgozott – és a harmadrendű vádlott férfit, akik elvállalták a bűncselekmény elkövetését. A megállapodás szerint az elsőrendű vádlott gépkocsival szállítja a helyszínre a többieket, a szükséges eszközöket és a menekülést is ő biztosítja, míg a másod- és harmadrendű vádlottak követik el a lopási cselekményt egy pécsi OTP bankfiók ATM automatájánál.

A vádlottak ezt követően 2013. november 29-én a bűncselekmény elkövetéséhez vásároltak egy gépkocsit a másodrendű vádlott nevére. Az elsőrendű vádlott a gépkocsival, valamint az általa szerzett gyorsvágóval 2013. december 1-jén a késő esti órákban társaiért ment. Késő éjszaka indultak az automatához, azonban útközben megálltak és egy parkoló gépkocsi rendszámtábláját leszerelték, majd a saját autójukra tették fel.

Másnap az éjszakai órákban az automatát elzáró ajtót egy lejárt hitelkártyával nyitotta ki a másodrendű vádlott, majd az automatát a gyorsvágóval a harmadrendű vádlott kezdte szétvágni, hogy a benne lévő pénzt megszerezzék. Miután a szétvágást megkezdték, a riasztó 2 percen belül megszólalt, amit a másodrendű vádlott jelzett a másik férfinak, majd futva elhagyták a helyszínt. Az automatát nem tudták szétvágni, így nem tudták ellopni a benne lévő 16.486.000 forintot.

A történtek után az elsőrendű vádlott hazament, a másod- és harmadrendű vádlottak egy közeli bokros helyen rejtőztek el. A másodrendű vádlott hajnalban hazament, átöltözött, majd egy más személy tulajdonában lévő gépkocsival visszaindult a még rejtőzködő harmadrendű vádlottért, azonban nem jutott vissza hozzá, mert a rendőrök elkapták.

Az ítélet mindhárom vádlottal szemben jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában