krimi

2021.07.07. 13:34

Első fokon elítélték a busz előtt büntetőfékező férfit

A Mohácsi Járásbíróság a mai napon közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év börtönre és 1 év 2 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette.

bama.hu (forrás: Pécsi Törvényszék)

A bíróság megállapította, hogy a férfi 2019. május 8-án 6 óra 20 perckor az 5701-es számú úton közlekedett az általa vezetett tehergépkocsival Bóly irányából Pócsa felé 60 km/h sebességgel.

Mögötte haladt a sértett férfi az általa vezetett autóbusszal, 17 utast szállítva, amikor is a tehergépkocsi előzésébe kezdett 70 km/h sebességgel, ezt a vádlott észlelte, ezért a tehergépkocsija gyorsításába kezdett, hogy megakadályozza, hogy megelőzzék. A gyorsítás kezdetekor az autóbusz már részben a teherautó előtt volt. A vádlott ekkor tovább növelte a sebességét, a buszvezető ezt észlelte, ezért gyorsítani kezdett, majd észrevette, hogy időközben szemből egy kistehergépkocsi érkezik, ezért további intenzív gyorsításba kezdett, hogy az előzést be tudja fejezni, amely végül sikerült is neki.

A vádlott ezt követően többször rávillogott és rádudált a buszra, majd visszaelőzte. A vádlott az előzés befejezését követően indokolatlanul intenzív fékezésbe kezdett, amely miatt a sértett vészfékezésre kényszerült: 80 km/h sebességről 30-50 km/h közötti sebességre kellett lefékeznie. Ezt követően még háromszor indokolatlanul intenzíven lefékezett és közben obszcén kézmozdulatokat tett.

A férfi ezt követően a sértett „bosszantása” céljából és azért, hogy a busz ismételten megpróbálja megelőzni, 30-50 km/h sebességgel közlekedett indokolatlanul. Amikor a buszsofőr az előzésébe kezdett, akkor folyamatosan áttért a szembejövő forgalmi sávba, hogy megakadályozza az előzés végrehajtását.

A férfi a fenti folyamatos KRESZ szabályszegéseivel az autóbuszon utazók életét, testi épségét veszélyeztette.

Amikor mindketten Pócsára értek, a piros jelzőlámpa miatt meg kellett állniuk. A vádlott ekkor kiszállt a tehergépkocsiból, odament az autóbuszhoz, a sofőrt trágár szavakkal szidalmazni kezdte, többször ráköpött a busz szélvédőjére, megragadta az ablaktörlő lapátjait, hogy azokat letörje, azonban ez nem sikerült neki. Ekkor megpróbálta az autóbusz ajtaját kifeszíteni, de mivel nem jutott be az autóbuszba, ezért összetörte az autóbusz visszapillantó tükrét.

A vádlott ezt követően a helyszínről eltávozott, a busz vezetője pedig értesítette a rendőrhatóságot.

A férfi a cselekményével 37.000 forint rongálási kárt okozott, mely nem térült meg. Ezen kívül a cselekményével az autóbuszban és az utcán tartózkodókban megbotránkozást és riadalmat keltett.

A vádlott nem volt jelen a tárgyaláson, az ügyész és a védő három munkanapot tartott fenn a fellebbezése esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában