ítélet született

2021.11.30. 17:05

Pénzbüntetést kapott a korábbi siklósi cégvezető

A siklósi távhőszolgáltató korábbi cégvezetője állt a Pécsi Járásbíróság elé kedd délelőtt, akit többrendbeli csalással vádoltak.

Zs. J.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vádirat szerint a férfi 2010–2013 között 57 alkalommal összesen 1,7 millió forintot vett fel jogosulatlanul a kft.-től „hivatali, üzleti utazás költségtérítés”, illetve több mint 2,5 millió forintot, szintén jogosulatlanul, prémium címén. A volt ügyvezetőt azzal is megvádolták, hogy egy másik cég vezetőjével anyagbeszerzés ürügyén olyan számlákat állított ki, amelyek mögött nem volt valós beszállítás. A vád szerint a fiktív számlákkal több mint 21 millió forint kárt okoztak a távhőcégnek.

A keddi tárgyaláson az elsőrendű vádlott védője megemlítette, hogy a távhőszolgáltató nonprofit gazdálkodó szervezetként működött, tehát nem nyereségorientált cég volt. Kitért arra, hogy ügyfele akkor állt a cég élén, mikor a gázpiac liberalizációja történt, vagyis mint hozzátette, a cég vezetőjének feladata volt, hogy minél olcsóban szerezze be a gázt. Így fordulhatott elő, hogy nagyobb utazásokat kellett megtennie, ahol üzleti partnerekkel, tanácsadókkal tárgyalt a beszerzésről.

A fiktív anyagbeszerzési számlákkal kapcsolatban elmondta, hogy a vádirat két volt szerelő elmondására épült, akik több év távlatából készítettek egy olyan táblázatot, amelyben az szerepelt, hogy milyen anyagokat nem használtak fel. Ez szerinte nem lehetséges, hisz pontosan nem vezették, mikor, ki, milyen anyagot vitt ki a raktárból, illetve arra sem volt bizonyíték, hogy az átutalt pénzt zsebre tették volna a vádlottak.

A bíró az elsőrendű vádlottat 440 nap pénzbüntetésre ítélte, egy napot 1000 forintban határozott meg, míg a másodrendű vádlottat felmentette. A vádlottak és védőik az ítéletet elfogatták, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában