Elstartol a ,,Zebra terv"

2022.06.14. 15:05

Górcső alá veszik a zebrákat a baranyai zsaruk

Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Fotó: Laufer László

Baranya megyében is indul a „Zebra terv” elnevezésű kampány, mely a gyalogosbalesetek elkerülését célozza meg. Három napon át számíthatnak a közlekedők fokozott közúti ellenőrzésekre a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékén. Az ellenőrzéseket a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken hajtják végre az ellenőrzésbe bevont rendőrök, melynek konkrét helyszíneit előzetesen nem hozza nyilvánosságra a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. 

A járművel közlekedőknek a KRESZ szerint a sárga jelzésnél (amennyiben biztonságosan meg tud állni) meg kell állni, villogó zöld jelzésnél a gyalogos az úttestre már nem léphet. A piros jelzés minden közlekedőnek megállási kötelezettséget jelent!

Ahol nincs forgalomirányító jelzőlámpa, ott is egyértelműek a szabályok: „Kijelölt gyalogos átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni! A kijelölt gyalogos átkelőhelyeket csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is lehessen állni!” 

A gyalogosan közlekedők részére is egyértelmű a kötelezettség: „A gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről! A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.” 

A cél az, hogy a járművezetők és a gyalogosok ne rutinból, hanem kellő körültekintéssel, az aktuális időjárási, látási, út- és forgalmi viszonyokra figyelemmel közlekedjenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában