Másfélmillió egy fuvar

2022.08.02. 12:29

A határátlépésben a sétáltató embercsempészek segítenek

Több ezer eurót is elkérnek az embercsempészek, hogy a migránsokat Magyarországon keresztül átvigyék.

Zs. J.

Képünk illusztráció

Az illegális határátlépők száma idén jelentősen megnőtt, az embercsempészek aktivitása is fokozódott. A legtöbb embercsempészt Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyében fogták el a rendőrök, de Baranyában is többet sikerült lefülelniük az egyenruhásoknak. A sikeres elfogás után a rendőrségi közleményben a helyszínt, az embercsempész származását, és az elfogott migránsok nemzetiségét közlik. Hogy mennyiért dolgoznak az embercsempészek, az csak az ügyészség vádiratából derül ki.

Baranyában az elmúlt fél évben több olyan eset volt, amelyből kiderült, hogy mennyi pénzt kértek az embercsempészek alkalmanként. A határ átlépésben az úgynevezett sétáltató embercsempészek segítettek, majd a magyar oldalra érve megadták a koordinátákat, hogy hová kell menniük a migránsoknak, honnan szállítják el őket. Amint a megadott helyszínre ért a csoport, az ott várakozó jármű fényjelzéssel hívta fel magára a figyelmet , és amint beszálltak, indultak is a magyar-osztrák határhoz. Több esetben az illegálisan Magyarországra érkező határátlépők, és az őket szállító gépjárművezetőt Mohácsnál, Újmohácsnál, Sátorhelynél fogták el a rendőrök.

Az ügyészségi vádiratokból kiderült, hogy az embercsempészek egy ilyen fuvarért személyenként 3500-4200 eurót kértek, ami forintra átszámolva 1,4-1,7 milliót jelent. 

Visszavernék a létrás támadásokat

Idén július végéig már 157 ezer illegális határátlépőt fogtak el a magyar határon, és csaknem ezer embercsempészt. Az elfogott embercsempészek száma több mint duplájára, míg az általuk hozott migránsok száma háromszorosára nőtt, nyilatkozta a napokban Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban arra is kitért egy nyilatkozatában, hogy Hercegszántó térségében folytatják a határkerítés kiépítését, a már létező szakaszokat pedig tovább magasítják, hogy így akadályozzák meg az úgynevezett létrás támadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában