Vádat emeltek a csempészek ellen

2022.08.25. 09:10

Egy családi házban több mint száz kiló dohányt találtak a nyomozók a kutatás alkalmával

Radnai B.

Fotó: Shutterstock

 Jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség négy férfival szemben. 

A vádirat szerint egyikük Horvátországban szerezte be a dohányt, amelyet a fia egy Barcson lévő határ közeli családi házba szállított ki több alkalommal is a vevőnek anélkül, hogy az adóterheket megfizették volna utána. A barcsi vevők azzal a céllal vásárolták meg a csempészdohányt, hogy azt Magyarország területén, többek között Baranyában és Somogyban továbbértékesítsék. 

A nyomozók először az idősebbik vásárlóra csaptak le és lefoglaltak tőle 44 kilogrammnyi adózatlan dohány­árut. A másik vevő sem tudott tovább kereskedni az illegális áruval, nála közel száz kilogrammnyi dohányt és több karton zárjegy nélküli cigarettát találtak a rendőrség munkatársai. 
A négy férfi összességében ötmillió forint feletti vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek azzal, hogy a dohánytermékek után nem fizették meg sem az általános forgalmi adót, sem a dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adót. Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott. 

Tavaly az első félévben összesen 8556 esetben jártak el a NAV munkatársai, s lefoglaltak 106 millió 487 ezer szál cigarettát, 52 743 kilo­gramm egyéb dohányterméket, valamint 9893 kilogrammnyi finomra vágott dohányt. Ezek összértéke meghaladta a 14 milliárd 451 millió forintot. Idén az év első hat hónapjában az eljárások száma nem lett sokkal kevesebb, de a lefoglalt mennyiségekben jelentős volt a csökkenés mértéke: 8421 alkalommal 11 millió 422 ezer szál cigarettát, 4701 kilogramm finomra vágott, valamint 4315 kiló egyéb dohányterméket foglaltak le az egyenruhások, melyek értéke már csak épphogy meghaladja az 1,3 milliárd forintot. Az aktivitás tehát nem változott, de a lefoglalt cigaretta és dohány mennyisége és ennek okán az értéke is jelentősen kevesebb lett. 
 

Komoly forgalmat bonyolítanak a csempészek
Illusztráció: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában