Hamis útlevelekkel üzleteltek

2023.02.14. 16:32

Egy-egy valótlan tartalmú úti okmány kiállítása megközelítőleg hatezer euróba került

Jogerős ítélet született kedden annak a társaságnak az ügyében, amelynek tagjai valótlan tartalmú magyar útleveleket állítottak ki külföldi, nem Európa Uniós állampolgárok részére.

A hamis útlevelek kiállításában egy pécsi (első rendű vádlott), és egy dunaharaszti (nyolcad rendű vádlott) kormányablak ügyintézője is segített.

A cél az volt, hogy az útlevéligénylést hetente egyszer-kétszer, alkalmanként 4-5 ember részére 2016 őszéig folytatják. A bíróság a vádiratban közölte, hogy a társaság 2016 január 21. és 2016. március 22. között csaknem ötven hamis útlevelet állítottak ki, útlevelenként legalább 6000 euró bevételre tettek szert. Az okmányokért kapott összegből kifizették az ügyintézőket, a fennmaradó részt felosztották egymás között.

A Pécsi Törvényszék hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt háromtól négy és fél évig terjedő szabadságvesztésre ítélte a nyolc vádlottat, köztük két kormányablak-ügyintézőt. Az elsőfokú ítéletek ellen bejelentett fellebbezések folytán az ügy másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódott.

A másodfokú eljárás során az elsőrendű vádlott (pécsi kormányablak ügyintéző) és védője  visszavonta fellebbezését, így az elsőrendű vádlott tekintetében az elsőfokú ítélet tavaly decemberében jogerőre emelkedett, őt hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönre, 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A többi vádlott szemben a Pécsi Ítélőtábla február 14-én hirdetett ítéletet. A másodfokú bíróság a másod-, harmad- és hatod rendű vádlottak büntetését 3-3 évi, a negyed és ötöd rendű vádlottak büntetését 3 év 6 hónap – 3 év 6 hónap szabadságvesztre enyhítette. A heted és nyolcad rendű vádlottak büntetését az ítélőtábla 2-2 év szabadságvesztésre enyhítette, amelynek végrehajtását 3, illetve 4 évi próbaidőre felfüggesztette. 

A büntetések enyhítésének indoka egyrészt az elkövetés óta eltelt rendkívül jelentős időmúlás, másrészt a bűnszervezetben történő elkövetés megállapításának mellőzése volt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában