Kriptovalutával fizetett

2023.05.13. 09:27

Külföldről rendelte meg a gyanúsított az új pszichoaktív anyagokat

Bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt a Szigetvári Járásbíróságon tartanak tárgyalást május 16-án.

bama.hu

Fotó: SFIO CRACHO

A vádirat szerint röviden: Az első- és másodrendű vádlottak büntetésvégrehajtási intézetben ismerkedtek meg, szabadulásukat követően is jó kapcsolatot tartottak fenn. 

Az elsőrendű vádlott felajánlotta a másodrendű vádlottnak, hogy hozzanak létre egy legális szerként feltüntetett, valójában úgynevezett Clistás új pszichoaktív anyagokat forgalmazó internetes áruházat, de ezt a másodrendű először visszautasította. Később, 2017 karácsonyán felkereste az elsőrendű vádlottat a lakásán, aki ismételten felvetette neki az ötletet és felajánlotta, hogy a hasznon fele-fele arányban osztozzanak. 

Az elsőrendű vádlott elmondta a másodrendűnek, hogy a feladata az lenne, hogy a fővárosban béreljen egy lakást, ahol a webáruházba érkező megrendeléseket csomagolja, majd tetszőleges postán feladja. Ehhez az elsőrendű vádlott biztosítja a külföldről beszerzett új pszichoaktív anyagokat és hozzátette, hogy a büntetőjogi fenyegetettség és a lebukás veszélye csekély, azonban a postákon a kihelyezett kamerák miatt mindig viseljen baseball sapkát a felismerhetőség esélyét csökkentve. A másodrendű vádlott elfogadta az ajánlatot, 2018. február 15-én kibérelt egy budapesti lakást, melyet a két vádlott felszerelt az internetes kereskedéshez szükséges eszközökkel, majd elsőrendű vádlott megmutatta a másodrendűnek a késztermék készítését. Ez után az elsőrendű vádlott már csak ritkán járt fel a lakásba, csak mobiltelefonon tartották a kapcsolatot. 

Az új pszichoaktív anyagokat az elsőrendű vádlott fiktív névvel külföldről rendelte meg és azokért kriptovalutával fizetett az élettársa bankszámlájáról, aki nem tudott a bűncselekmény elkövetéséről. 

Az elsőrendű vádlott 2018 februárjától 2020 júniusáig kb. 50 000 gramm új pszichoaktív anyagot rendelt, melyekért mintegy 40 millió forintot fizetett. Az anyagot futárszolgálat szállította ugyancsak fiktív címekre, melyeket további futárszolgálattal, illetve személyesen továbbítottak a másodrendű vádlottnak, illetve más porciózást, csomagolást, postázást végző személyeknek. 

A kereskedő oldalakat az elsőrendű megbízása alapján a hetedrendű vádlott hozta létre. Az új pszichoaktív anyagokat tartalmazó csomagok ellenértéke kezdetben ismeretlen személy, később a több vádlott-társ számlájára érkezett, több százmillió forint. Ezt az összeget ismeretlen személyek az elsőrendű vádlott megbízásából különböző automatákból részletekben felvették, majd eljuttatták az elsőrendű vádlotthoz, aki a hasznot megfelezte a másodrendű vádlottal. Ezt követően az első- és másodrendű vádlottak tevékenységükbe további személyeket vontak be különböző feladatokkal.

Az ügyészség az első-, másod-, harmad-, negyed, ötöd, hatod, nyolcad és kilenced rendű vádlottakat bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, mint társtetteseket vádolta meg. Azokat a vádlottakat, akiknek a bűncselekmény elkövetéséből származó pénzösszeg a számlájára beérkezett, majd azt ismeretlen tettesek ATM automatákból felvéve az elsőrendű vádlotthoz eljuttatták, pénzmosás bűntettével vádolta meg az ügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában