Nem érdemes szabályt szegni

2023.07.28. 13:42

Lesújtott a NAV Pécsen: több milliós büntetést kapott egy dohánybolt

A NAV baranyai munkatársai egy Pécsett működő, elektronikus cigarettákat, töltőfolyadékokat és egyéb, elektronikus cigarettákhoz kapcsolódó kiegészítőket értékesítő üzletben végeztek ellenőrzést – olvasóható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

Bama.hu

Illusztráció

Fotó: FOTOGRIN

A vizsgálat során kiderült, hogy a „dohánybolt” működéséhez szükséges szakhatósági engedélyek hiányoztak, a külföldről, interneten keresztül megrendelt és a boltban forgalmazott folyadékok pedig – a NAV Szakértői Intézetének szakmai véleménye alapján – nikotint, dohányt, visszanyert dohányt, dohánypótlót nem tartalmazó, égés nélküli belégzésre szánt termékek, és mint ilyenek, a jövedéki törvény szerinti töltőfolyadéknak és így jövedéki terméknek minősülnek. A hivatal a töltőfolyadékok lefoglalása és megsemmisítésének elrendelése mellett, több mint 3 millió forintos jövedéki bírságot szabott ki.

Az üzemeltető emellett olyan termékeket is árusított, amelyek beszerzését nem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért további 250 ezer forintos mulasztási bírságot kell fizetnie, valamint az üzletet 12 napra lezárta a NAV. A revizorok ezen túlmenően azt is megállapították, hogy az adózó nem teljesítette az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét, mely miatt szintén eljárást indítottak.

Az adóhivatal idén is kiemelten ellenőrzi a jövedéki szabályok betartását, ezért ellenőrzésekre valamennyi, jövedéki terméket árusító vendéglátóhelyen és üzletben számítani lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában