Kiváló szereplés

2023.08.28. 18:50

Dobogóra állhatott a Mohácsi Speciális Mentők csapata az első hazai kötéltechnikai versenyen

Augusztus 25-26-án, azaz pénteken és szombaton rendezték meg az I. Duna Kötéltechnikai Mentőversenyt.

Bama.hu

Forrás: Katasztrófavédelem

Az induló nyolc csapat négy helyszínen tette próbára tudását. A viadalt végül a VIII. fantázianevű csapat, azaz a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyolcadik kerületi hivatásos tűzoltóiból álló csapata nyerte.

A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy egy helyre csábítsák a kötéltechnikai mentés különböző ágaival foglalkozó szakembereket, hogy azután egy jó hangulatú, barátságos versenyen mérjék össze tudásukat, nem mellesleg kicseréljék tapasztalataikat és kapcsolatokat építsenek.

A versenyen nyolc csapat, közte egy tisztán nőkből álló team feszült neki a budapesti óriáskeréken, a Róka-hegyi kőfejtőben, a Corvin sétány egyik társasházánál és a Bem rakparton kialakított pályáknak. Az indulók hivatásos tűzoltók, ipari, városi vagy természetes környezetben tevékenykedő kötéltechnikai mentési specialisták, ipari alpinisták, illetve faápolók voltak. A feladatokat az ítészek több szempont szerint pontozták, így a taktika, az irányítás, a megvalósítás, a felszerelések, eszközök alkalmazása, a rendezettség, a mentendő sérült kezelése, a külső és belső kommunikáció, sőt, a csapat általános viselkedése is – különböző mértékben ugyan, de – beleszámított a végeredménybe. 

Az első hazai kötéltechnikai viadalt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyolcadik kerületi hivatásos tűzoltóiból álló csapat nyerte, irányítójuk, Csiszár András érdemelte ki a legjobb csapatvezetőnek járó elismerést is. A második a Mohácsi Speciális Mentők csapata lett, ők vihették haza a legjobb egészségügyi ellátást nyújtó csapatnak járó díjat is. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára a Kispesti Tűzoltók néven induló egység állhatott fel, egyben őket választották a legvidámabb csapatnak is. A negyedik helyet a tiszaújvárosi Mentés Másként nevű team érte el, ötödik lett a paksi Atom, hatodik helyen végzett a Budapest Alpin Team, megelőzve a Budavári Tűzoltókat. A nők bár derekasan helytálltak, sorrendben a nyolcadikak lettek, viszont az övék lett a legkreatívabb csapatnév a ResCuties elnevezésért. 

A szombat esti záró rendezvényen Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese adta át a díjakat, és gratulált a versenyzőknek. A tábornok elsősorban megköszönte a szervezőknek a kitűnő munkát, a csapatoknak a szorgalmas felkészülést, és hangsúlyozta, amikor valaki bajba kerül, olyankor nem számít honnan, kitől érkezik a segítség, csak az a fontos, hogy az a segítség professzionális legyen. Legalább annyira, mint amennyire az első magyar kötéltechnikai verseny résztvevői – fogalmazott a tábornok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában