Tűzveszély

2023.08.13. 09:00

Égett a kombájn, a bálázógép és a búzatábla is

Milliókat veszítenek azok a mezőgazdászok, nem csak országszerte, hanem aranyában is, akiknek kombájnja pillanatok alatt válik a tűz martalékává, mert egy-két felforrósodott alkatrész tüzet okozott.

Bama.hu

Forrás: Katasztrófavédelem

Órákig küzdenek a bála- és kazaltűzzel azok a tűzoltók, akik pontosan tudják, hogy a füsttel átjárt szalma vagy széna már semmire sem használható, viszont hosszú-hosszú ideig ég, izzik, és alattomosan terjed a tűz a halom belsejében - olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

Elkeseredetten tárcsázzák körbe a terményt azok a gazdák, akiknek azt kell végignézniük, hogy egy egész év munkája vész kárba az égő gabonatáblában. 

Mindez számokban:

Idén júniusban és júliusban, tehát mindössze 2 hónap alatt

 36-szor hívták a tűzoltókat bálatüzekhez. Volt hogy egy bála égett, volt hogy több száz.

 51 esetben gabonatáblák kaptak lángra

 143 hektárnyi gabonatábla semmisült meg

 132 alkalommal égő tarló oltásához riasztották a tűzoltókat

 404 hektárnyi tarló égett le

 18 kombájn, 13 bálázógép, 11 traktor és 2 pótkocsi gyulladt ki.

Tudsz tenni ellene 

Aratásnál figyeljünk arra, hogy:

Tarlót égetni sehol sem szabad.

Zöldhulladékot égetni csak ott szabad, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan szabad égetni. A nyári melegben, száraz növényzet közelében a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.

A mezőgazdasági munkagépek vezetőfülkéjében, gabonatáblán, vagy annak közvetlen közelében tilos dohányozni.

A munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit megfelelően kell beállítani és rendszeresen olajozni, zsírozni kell. Ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.

Időnként meg kell állni a betakarítás közben és a munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.

A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépeken, járműveken is kötelező tűzoltó készüléket készenlétben tartani.

A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését használat előtt ellenőrizni kell.

A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkezniük.

Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.

Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen okozhat tüzet.

A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni - olvasható a honlapon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában