Fegyelmezetten viselkedtek

2023.09.12. 14:41

Az életveszélybe került orfűi horgászt a PTE Deák diákjai mentették ki a vízből

Hírportálunk szeptember 10-én számolt be arról az esetről, amelyben egy orfűi horgász életveszélyes helyzetbe került, és mentőhelikopter is a helyszínre érkezett.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Fotó: REDPIXEL.PL

Az akkor közölt cikkünkbe leírtuk, hogy a balesetet szenvedett horgász lábára rátekeredett a csónakot rögzítő súly köteléke, ezért víz alá merült. A férfi fel-felbukkanva próbálta a kötelet leszedni a lábáról, hogy ki tudjon jutni a vízből.  Segítségére sárkányhajósok siettek. 

Szeptember 12-én az egyetemi magazin, az UnivPécs közölt egy cikket, amelyből kiderül, hogy a Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Általános Iskolájának tanulói siettek a bajbajutott horgász segítségére. A 9-10 éves gyerekek szülői és tanári kísérettel sárkányhajós programon vettek részt az Orfű Jurtatábor szervezésében, amikor a hajóban ülők többen arra lettek figyelmeek, hogy valaki segítségért kiabál a parton. Ezután a sárkányhajósok észrevették a horgászt a vízben, és a csapkodó, fel-felbukkanó horgász felé vették az irányt. 

A sárkányhajósok kormányosainak szakszerű utasítását követve a két csapat két oldalról megközelítették a férfit, akit a két hajóba kapaszkodva vontattak ki a part közelébe, a sekély vízből pedig már saját lábán ment ki. 

A diákok osztályfőnöke, Garamszegi Rita a következőt nyilatkozta az egyetemi újságnak: 

„A gyerekek végig nagyon fegyelmezettek voltak, egyáltalán nem pánikoltak, követték a kormányosok utasításait: a hajó külső részében ülők eveztek, a belső oldalon ülők pedig igyekeztek a két hajót biztonságos közelben tartani, miközben a horgász a két hajó olalába kapaszkodott, A gyerekek nagyon örültek, hogy sikerült ezt az akciót sikeresen megoldaniuk, nagyszerűen összedolgoztak, de egyébként is nagyon segítőkészek, a mentést követően az egyik hajó még a férfi elsodródott csónakjáért is visszament a tóra. Igazán szuper kis csapat, szerencsés vagyok, hogy ilyen diákjaim vannak! ” 

Az esettel kapcsolatban Dr. Litter Adrienn, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Deák Ferenc Általános Iskolája tagintézmény-vezetője is válaszolt az Univ Pécs megkeresésére: 

„Az alsó tagozatosok tanóra keretében rendszeresen járnak úszni, emellett az iskola minden évben szervez elsősegélynyújtó tanfolyamot, erre az eset kapcsán ismételten fel is hívtuk a diákok és a szülők figyelmét. Azt gondolom, hogy intézményünk minden ilyen programra nagyon nyitott, hiszen elsődleges szempont, hogy a gyermekek mindig biztonságban legyenek. Nemrégiben például érkezett hozzánk egy anafilaxiára hajlamos tanuló, ezért a tantestület minden tagját felkészítettük ennek kezelésére, közösen megtanultuk az epinefrin injekció használatát.” 

Mint kiderül a cikkből az iskola vezetése az eset után rendkívüli gyűlésen nyilvánított köszönetet a bátor diákoknak, akik hamarosan igazgatói dícséretben is részesülnek.  

Forrás: UnivPécs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában