Quadokkal is keresték őket

2023.09.01. 16:39

Egy lezuhant siklóernyőst és egy eltűnt bajtársat mentettek (galéria)

Közös gyakorlatot tartott pénteken délelőtt a Szársomlyó-hegyen hat baranyai speciális mentő csapat: a beremendi Határszél Polgárőr Önkéntes Tűzoltó és Speciális Kutató-Mentő Egyesület, a Villányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE), a palkonyai Szent Flórián ÖTE, a Pécsi Mentőkutyás Egyesület, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata, valamint a Galenus Mentőszolgálat.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs. K.

A feltételezések szerint lezuhant egy siklóernyős, és első körben az ő társai indultak a keresésére, de közülük is eltűnt egy személy. A két eltűntet a mentőcsapatok két irányból, gyalogosan és quadokkal kezdték el keresni.

A gyakorlatban résztvevőket a környező települések (Beremend, Villány, Siklós) polgármesterei, dr. Garamvári Gábor siklósi rendőrkapitány, Domján Gábor tűzoltó alezredes, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  polgári védelmi főfelügyelője, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince, a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte, kiemelve, hogy mennyire fontos a hivatásos szervek szolgálata mellett az önkéntesek segítsége, mind a speciális mentések, mind pedig a mostanában gyakran előforduló természeti katasztrófák okozta (árvíz, viharkárok, fakidőlések) kárelhárítások idején.

 

Burány István, a Határszél Egyesület parancsnoka elmondta, februárban ez a hat csapat indult volna a földrengés sújtotta Törökországba menteni (a török hatóságok viszont leállították a mentést), és akkor elhatározták, hogy több közös gyakorlatot szerveznek, így ha tragédia történik, már jól összeszokott egységként tudjanak menteni. Június elején először a Dráván gyakorlatozott az öt egyesület. Ezeken az alkalmakon nem csak a szervezett közös mentést gyakorolják, hanem helyismeretet is szereznek, hiszen nem feltétlenül ismeri mindenki a hegyet, a fel- és lejutási lehetőségeket. Pár napja például Kisjakabfalváról eltűnt személyt talált meg a helyismeretnek köszönhetően nagyon gyorsan Vetési István, a Villányi ÖTE tagja, de nemrégiben olyan kirándulót is menteni kellett, aki nem a kijelölt turistaúton indult fel a hegyre, és egy rossz lépésnél kitört a bokája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában