Online csalások

2023.11.25. 09:00

Mi köze a Mátrixhoz a baranyai rendőröknek?

Naponta más és más trükköt vetnek be az online csalók – hívta fel a figyelmet csütörtökön a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook-oldalán.

Bama.hu

Fotó: Song_about_summer

Bejegyzésük szerint ahhoz, hogy az állampolgárok ne váljanak áldozattá, érdemes megfogadni néhány jótanácsot a Mátrix Projekt keretén belül a vármegyei főkapitányságtól, amely kiemelte, hogy elsősorban az elővigyázatosság, az egészséges gyanakvás, ami megelőzheti a bajt.

A következőket írták:

- Ha telefonon keresik Önöket, akár mint banki ügyintéző, vagy befektetési tanácsadó, mindig kérdezzenek vissza, milyen banktól, cégtől keresik, esetleg kérjenek telefonos elérhetőséget. A csalóknak már ez is kedvét szegheti. Amennyiben gyanúsan rámenős a telefonáló, egyszerűen bontsák a vonalat. Ezután érdemes a pénzintézetnél érdeklődni, történt-e bármiféle kísérlet adathalászatra.

- A bankok és más, hivatalos szervek alkalmazottai nem kérik programok, alkalmazások telepítését számítógépre, telefonra!

- A bankkártya biztonsági adatait soha ne adják meg idegeneknek! (BANKI BELÉPÉSI AZONOSÍTÓ, PIN-KÓD, CVC KÓD)

- Ha valamit eladnának, a vásárlónak nincs szüksége más adatara, csak az eladó nevére és bankszámla számára!

- Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért! Ha valami gyanúsan olcsó, legyenek óvatosak!

- Lehetőleg megbízható oldalakról vásároljanak!

- Amennyire lehetséges, tegyék biztonságossá számítógépeiket!

- Használjanak erős, egyedi jelszavakat!

- Banki alkalmazások, e-mail fiókok esetében használjanak két-vagy többfaktoros azonosítást!

- Ismeretlen helyről, üzenetben kapott linket ne nyissanak meg! Ne indítsanak ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat!

Ha az óvintézkedések ellenére becsapták, tegyenek feljelentést bármely rendőri szervnél személyesen, írásban, vagy online - javasolják az egyenruhások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában