Csatornatisztítást ajánlottak

2023.11.20. 16:16

Pénzt csaltak ki egy lakótól a faluban

Az ünnepekhez közeledve a csalók is aktívan próbálkoznak bejutni a házakba, és pénzt kicsalni az ott lakóktól. Legyünk elővigyázatosak, inkább kétszer győződjünk meg arról, hogy kik az illetők, és hogy valós indokkal kopogtatnak-e.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Képünk illusztráció

Fotó: Berán Dániel

Csatornatisztítást ajánlva jutottak be egy cserkúti házba csalók az elmúlt héten. Úgy tudjuk, hogy az idős lakótól 40 ezer forintot vittek el. Hegedűs Zsolt, Cserkút polgármestere, amint értesült az esetről, felhívta a lakosok figyelmét, hogy idegeneket ne engedjenek be az otthonukba. Ha pedig valaki mást is megkárosítottak, jelezzék felé.

A községvezető elmondta, információi szerint három férfi jelent meg az egyik lakos háza előtt. Valószínűleg látták az idős urat az udvaron, s miközben az egyikük a kocsiban maradt, ketten csatornatisztításra hivatkozva bejutottak a portára.

Valamit ugyan csináltak is, de a munkájuk nyilvánvalóan nem volt értékelhető. Előleget kértek, de a bácsitól kapott tízezer forintot keveselték, és már az is felvetődött, hogy akkor ki kell venni pénzt az automatából. A jóhiszemű lakosnak ekkor vált gyanússá a dolog, végül 40 ezer forint készpénzzel sikerült kitessékelni őket az ingatlan területéről.

– Több lakostól nem érkezett panasz, vagy bejelentés, de fontosnak tartjuk felhívni a helyiek és a környező településeken élők figyelmét, hogy vigyázzanak az ilyen esetekben. Idegent semmiképpen sem kell beengedni a házba, de ha valaki bizonytalan, akkor hívja fel a helyi polgárőrséget, vagy az önkormányzatot, vagy akár engem, hogy megrendeltünk-e ilyen munkát – mondta Hegedűs Zsolt.

Cserkúton szerencsére nem mindennaposak az ilyen esetek, viszont mivel jelentős átmenő forgalom is van, ezért mindenképpen érdemes elővigyázatosnak lenni. Sokszor előfordul, hogy az elkövetők nem is erre környékre valók, hanem az ország másik pontjáról érkeznek, és az ünnepekhez közeledve próbálják kicsalni az idősekből az otthon tartott pénzüket. Korábban, amíg kevesebb autó volt, a szomszédok is jobban tudtak egymásra figyelni, tudták, ha idegen gépjármű járta a falut.

– Azok a lakosok, akikhez idegenek csengetnek be, mindenképpen írják fel az autó rendszámát, ezzel segíthetik, hogy később a rendőrség közelebb kerüljön az elkövetőkhöz – hangsúlyozta a polgármester.
Az eset után értesítették a rendőrséget, a körzeti megbízott is járt a sértettnél. A rendszám lefotózása, feljegyzése, vagy akár a telefonos segítség, hogy valós ügyben kopogtatnak-e az idegenek, mindenképp fontos a hasonló esetek elkerülése érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!