Gyermekbántalmazás

2023.11.26. 09:00

Újszülött sérelmére elkövetett emberöléssel kapcsolatban adták át az ismereteket

Szakmai konferenciát tartotta minap a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a gyermekek jogainak világnapja alkalmából.

Czeczon Enikő

Fotó: polya_olya

A gyermekvédelem, ezzel együtt a gyermeki jogok kiemelt szerepére történő figyelemfelhívás volt a konferencia célja, valamint az, hogy a gyermekbántalmazás – ezen belül az újszülött gyermekek bántalmazása, megrázott gyermek szindróma és a jelzőrendszeri teendők – témakörében átadják a korszerű ismereteket. 

A rendezvény Oláh-Paulon László r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetőjének beszédével indult, majd a szót dr. Tománé Mészáros Andrea tanársegéd, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Családgondozási Módszertani Tanszék munkatársa vette át, aki a gyermekbántalmazás különleges eseteiről, felismerésükről és megelőzésükről tartott interaktív előadást. 

A második felében a szakmai napnak dr. Angyal Miklós r. alezredes, a rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának szakembere beszélt egy megtörtént, újszülött sérelmére elkövetett emberölés felderítésének nehezítő körülményeiről. A szakember kihangsúlyozta, hogy ezeknek a bűneseteknek nélkülözhetetlen eleme a titok, a terhesség eltitkolása a szűkebb környezet – család, barátok – és a társadalom elől. 

Közel 100 gyermekvédelemmel dolgozó szakember vett részt a konferencián, akik a nap végén megismerhették a rendőr-főkapitányság „Hallottad?” elnevezésű QR kódra épülő bűnmegelőzési programját. Ez a kód egy online felületre vezet, amely a rendőrség nyomtatott tájékoztatóját váltotta fel. A felület prevenciós videókat, felhívásokat és egyéb hasznos információkat tartalmaz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában