Tűzoltói beavatkozások karácsonykor

2023.12.29. 09:00

Lángra kapott az egész gázóra, több autót is áramtalanítani kellett

A karácsonyt is magába foglaló hosszú hétvége során összesen huszonhét jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységirányítási ügyeletére.

Bama.hu

A vármegye tűzoltói négy tűzesetet számoltak fel, tizenhárom műszaki mentést hajtottak végre, míg tíz jelzés tévesnek minősült. A karácsonyi ünnephez köthető, ilyenkor gyakran előforduló tűzesetek miatt szerencsére nem kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk. 

Tűzesetek:

Bogádmindszenten, egy családi házhoz hozzáépült kazánház kéményében korom izzott, égett. A sellyei egység a kéményből az izzó részeket az alsó tisztító nyíláson keresztül eltávolította, az izzást megszüntette. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. Pécsen, a Hungária úton egy közvilágítási oszlop alsó részén elhelyezett biztosíték panel égett, izzott. A pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor már lánggal való égés nem volt, csak szikrázás és izzás. Az egység az érintett oszlopnál lévő biztosítékot kitekerte, az izzás megszűnt és a megégett rész visszahűlt. 

Magyaregregyen, egy családi ház előkertjében gázóra, annak szerelvényei és doboza égett. Az egység egy sugárral megkezdte a ház védelmét, a lángok terelését. A komlói egység csáklya segítségével kinyitotta a védődoboz ajtaját és sugárral leverte a lángokat. A gázszolgáltató szakembere kiszakaszolta a hálózatot. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. 

Beremenden, a cementgyár egyik hulladéklerakó helyén több tonna, műanyag zsákban tárolt, tüzelőanyagként használt, bontott szigetelőanyag darálék égett 150 négyzetméternyi területen. A siklósi és villányi egységek három sugárral oltották el a tüzet, míg egy munkagép szétterítette és átforgatta a darálékot. Tűzvizsgálatra okot adó körülmény nem merült fel. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Műszaki mentések:

Harkány egy körforgalmában haladó személyautónak nekihajtott egy rakomány nélküli nyerges vontató. A személyautóban négyen utaztak, saját erőből kiszálltak, nem sérültek. A siklósi egység a helyszín biztosítása mellett átvizsgálta és áramtalanította a személyautót. A műszaki mentés ideje alatt a rendőrség irányította a forgalmat.

 

Nagytótfalu külterületén két személygépjármű ütközött, aminek következtében az egyik útzárat képezett, míg a másik a műútról az útpadkára sodródott. Az egység a helyszín biztosítása mellett átvizsgálta és áramtalanította a gépjárműveket. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és ellátták az balesetben érintett utasokat.  Pécsen, az Ady Endre utcában, egy sorházi lakásban a szén-monoxid érzékelő bejelzett. A lakásban tartózkodó lakók és egy kutya a lakást elhagyta, a gázórát elzárták. Az egység méréseket végzett, illetve kiolvasta az érzékelőt. A gázszolgáltató szakembere a gázüzemű készülékeket - azok felülvizsgálatáig - a vezetékes hálózatból lekötötte, kizárta. A lakás más fűtési lehetőséggel nem rendelkezik, az ott életvitelszerűen lakó két fő rokonokhoz távozott lakosságvédelmi intézkedés keretében. 

Komlón, egy erdei úton elakadt jármű továbbhaladásában segítettek a hivatásos tűzoltók. Az útra kidőlt fa teljes útzárat okozott. Ezt motoros láncfűrész segítségével eltávolították. 

Szentlőrincen, egy személygépjármű két parkoló autónak ütközött, aminek következtében az egyik gépjárművet az árokba lökte, a másikat pedig megtolta. Az eset során személyi sérülés nem történt. A hivatásos egység kiérkezése előtt a szentlőrinci önkéntes tűzoltók biztosították a helyszínt. A szigetvári egység átvizsgálta, majd áramtalanította az autókat.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában