„Fekete” automaták Baranyában

2024.02.08. 10:18

Amikor árusító automaták inkább viszik a pénzt

A NAV baranyai munkatársai folyamatosan ellenőrzik a vármegye területén fellelhető, kezelőszemélyzet nélkül működő automataberendezéseket - tájékoztatott Barlai Krisztina, a NAV baranyai szóvivője.

Bama.hu

Fotó: aleks333

A NAV baranyai munkatársai folyamatosan ellenőrzik a vármegye területén fellelhető, kezelőszemélyzet nélkül működő automataberendezéseket.

A vizsgálatok rendszeresen tárnak fel szabálytalanságokat, amelyek egy része hanyagság következménye, például, ha nem a valós üzemeltetési cím és regisztrációs szám kerül bejelentésre, vagy inaktív állapot bejelentése ellenére a berendezés működik, más része viszont szándékos szabályszegés, melyek közül a legsúlyosabb az automaták AFE-egység beépítése nélküli üzemeltetése.

A hivatal minden illegálisan működtetett gép esetében eljár és egyre emelkedő mértékű mulasztási bírságot szab ki, a többször mulasztók pedig utólagos adóvizsgálatra is számíthatnak.

Fontos, hogy 2024. január 1-jétől már az automataberendezés üzemeltetési helye felett rendelkezési joggal bíró adózót (üzemeltetőt, tulajdonost) is bejelentési kötelezettség terheli a felügyeleti szolgáltató rendszer felé évente, az adott év október 31-éig elektronikus úton, az adózás rendjéről szóló törvényben részletezett, automatákkal kapcsolatos adatokról (regisztrációs szám, automata felügyeleti egység gyári száma, üzemeltetési helyének címe/helyrajzi száma, üzemeltető neve, adószáma). Az első adatszolgáltatást a már üzembe helyezett automaták esetében 2024. február 29. napjáig kell megtenni. Az adatváltozást 15 napon belül kell bejelenteni.

Az automata működtetését biztosító területnek, ingatlannak az üzemeltetőjével, tulajdonosával szembeni fellépési lehetőség tovább szűkíti azok játékterét, akik adózatlan bevétel megszerzésére törekednek, versenyhátrányba szorítva ezzel az automatáikat törvényes keretek között működtető adózókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában