Másodfokon

2024.02.17. 09:00

Vesztegetési ügyet tárgyal jövő pénteken a Pécsi Ítélőtábla

Az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott egy pécsi egyesület önálló képviseletre jogosult elnöke volt. Az egyesület 2018 és 2020 között megállapodást kötött egy nonprofit kft-vel köztisztasági és zöldfelület gondozási, valamint karbantartási feladatok elvégzésére – idézte fel a táblabíróság tájékoztatása.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: nampix

A megállapodás lehetővé tette, hogy az egyesület kijelölhető foglalkoztató legyen a közérdekű munka végrehajtása során. Az egyesület e tevékenysége ellátásához a nonprofit kft-től a megjelölt időszak alatt mintegy hétmillió forint támogatásban részesült.

A tábla tájékoztatása szerint az elsőrendű vádlott rendszeres haszonszerzés céljából a fenti időszak alatt pénzért, saját részére végeztetett munkáért, szeszesitalért, illatszer ígéretéért ténylegesen el nem végzett közérdekű munkát igazolt le a nyilvántartólapokon, majd azok egy részét a Baranya Megyei Kormányhivatal felé továbbította.

A törvényszék az elsőrendű vádlottat 24 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntette és 14 rendbeli közokirat-hamisítás miatt halmazati büntetésül hat év börtönre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte – írta a közlemény.

A közérdekű munka végzésére kötelezett további hat vádlott közül hármat vesztegetés bűntette, három másikat pedig vesztegetés bűntette és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt 6 hónap és 1 év 8 hónap közötti tartamú börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Az ügyész súlyosításért, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, ezért a tárgyalást a táblabíróság folytatja február 23-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában