Felhívták a figyelmet

2024.04.17. 09:00

Az áldozattá válás megelőzési lehetőségeiről a vármegye kistelepüléseinek lakosait is tájékoztatták

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Max Acronym

Kiberprevenciós tanácsadás elnevezésű rendezvényét április 12-én délután öt városban, pontosabban Pécsett, Komlón, Mohácson, Siklóson és Szigetváron, tartotta meg a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság az együttműködő szervezetekkel közösen.

A bűnmegelőzési és áldozatsegítő munkatársak az állampolgárok digitális biztonságtudatosságának elősegítése érdekében a kihelyezett információs pontokon személyes tanácsadás keretében hívták fel a figyelmet a kibertérben megjelent bűncselekmények elkövetési módszereire és a sértetté válás elkerülési lehetőségeire.

A rendőrség kezdeményezéséhez a lakosság széles körű tájékoztatása érdekében csatlakozott a Pécsi Áldozatsegítő Központ és a K&H Bank Dél-dunántúli Régiója is.

Az esemény keretében a Baranya vármegyei polgárőr-egyesületek tagjai a kitelepülések mellett bűnmegelőzési őrjárat keretében a megye idősek által lakott kistelepüléseit keresték fel, így a szépkorúakat is tájékoztatták a témával kapcsolatban az áldozattá válás megelőzési lehetőségeiről.

Az akció célja az volt, hogy minden korosztály a megfelelő ismeretek birtokában kellő óvatossággal kezelje személyes és pénzügyi adatait a különböző digitális eszközökön és csatornákon.

Nagyon sok fontos szabályra felhívták a tanácsadók a figyelmet, de a legfontosabbak a következők:

• Ne dőljön be semmilyen kecsegtető ajánlatnak, sürgetésnek vagy fenyegetésnek!

• Ne adja meg bankkártya adatait, ne töltsön le semmilyen programot „telefonos ügyintéző” kérésére!

• Gyanús telefonhívás, sms, e-mail esetén telefonon vagy személyesen érdeklődjön az adott pénzintézetnél, szolgáltatónál, csomagküldő cégnél!

A témában további információ szerezhető www.kiberpajzs.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában