Kipróbálták a felszerelést

2024.05.29. 09:00

Gyerekzsivajtól voltak hangosak a tűzoltólaktanyák

Több száz ember volt kíváncsi a tűzoltók világára Baranyában is.

Bama.hu

Fotó: Baán Balázs tűzoltó őrmester

Az elmúlt vasárnap ismét megnyíltak az ország, így Baranya vármegye tűzoltólaktanyái is, hogy gyereknapon bárki betekinthessen a tűzoltók mindennapjaiba, megismerhessék a speciális felszereléseket, eszközöket. Baranyában a pécsi, komlói, mohácsi, siklósi, szigetvári, sásdi, villányi, véméndi és sellyei hivatásos, a szabadszentkirályi, mecseknádasdi, majsi, szentlőrinci, királyegyházai és szigetvári önkéntes tűzoltók, valamint a Baranya vármegyei polgári védelmi szövetség látta vendégül az érdeklődőket – több mint ezerhatszáz embert.

Az elmúlt évekhez képest a résztvevő önkéntes egyesületek száma nőtt, hiszen a cél közös volt: tartalmas programot kínálni az egész családnak, mindemellett játékosan oktatni és nevelni a látogatókat. Az edukáció elsődleges célja természetesen a biztonságos környezet megteremtése, az egyéni felelősségvállalás fontosságának a tudatosítása volt, de érthető módon a gyermekeket elsősorban a látványos bemutatók, a hatalmas szerek és a hús-vér tűzoltók érdekelték.

A látogatókat délelőtt tíz és délután négy óra között fogadták a laktanyák, bárki beülhetett a tűzoltóautókba, végigjárhatta a szertárakat, sőt kipróbálhatta a felszereléseket is.

A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Engel János József utcai objektumában izgalmas feladatokkal, színes programokkal várta a kicsiket és nagyokat.

Füstsátorban kalandozhattak és kötélpályán csúszhattak le a legbátrabbak, de tűzoltási, műszaki mentési feladatokat is kipróbálhattak, tesztelhették tudásukat, virtuális valóságban megnézhettek egy tűzesetet, a legkisebbek pedig készíthettek tűzoltóautót, színezhettek a tűzvédelmi bizottság sátránál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!