Vigyázat!

2024.07.09. 17:00

A szén-monoxid nyáron is reális veszély

Sokan csodálkozva fogadják, hogy a mérgező gáz a nyári melegben is potenciális veszélyt jelent.

Bama.hu

Fotó: Bujdos Tibor

Pedig a jelenség nem köthető csak a téli fűtési szezonhoz, mert ilyenkor is működtetünk otthonainkban nyílt égésterű berendezéseket, például fürdőszobai vízmelegítőt, ezért is fontos nyáron is a CO érzékelő működtetése, amely időben felhívja a figyelmet a mérgező gáz jelenlétére.

A nagy melegben a kémények belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. Az úgynevezett „légdugó” jelenség miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre.

A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma. A megelőzés érdekében az ablakokba szereltessünk légbevezetőt, mert az nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente legalább egyszer ellenőriztessük szakemberrel, átalakításnál felújításoknál se szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat.

Ha még nincs otthon, mindenképpen szerezzünk be egy szén-monoxid-érzékelőt!

 A készülék idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a figyelmet akkor, amikor még tudunk cselekedni: kinyitni az ablakokat, elhagyni a lakást és tárcsázni a 112-es segélyhívót, kérve a tűzoltók segítségét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!