Baranyai körkép

2018.01.19. 13:00

Adókedvezmény: célszerű januárban nyilatkozni

Idéntől új, interneten elérhető alkalmazással is segíti az adóhivatal az irat kitöltését.

W. K.

Idén is célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkavállalóknak járó kedvezményeket mielőbb figyelembe vegyék a munkáltatók.

Adóelőleg-nyilatkozat olyan kifizetőnek is adható, aki rendszeres jövedelmet, például havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat fizet. Aki már az első havi fizetésben érvényesíteni kívánja a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtést megelőzően át kell adnia a dokumentumot a munkáltatójának. Az ajánlott nyilatkozatminták és a részletes kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthetők. Idéntől az adóhivatal egy új alkalmazással is segíti a kitöltést, ami szintén a honlapról érhető el.

A családi kedvezmény az összevont adóalapot, illetve kiegészítésként – ha az nem teszi ki a teljes keretet – a járulékokat csökkenti. Az előző évhez képest idén a két gyermeket nevelőknél nőtt a kedvezmény összege, gyermekenként 2500 forinttal. A kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10.000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 17.500, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33.000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába. Az adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni – a magzat kivételével – a kedvezményezett eltartottak, eltartottak adóazonosító jelét, anélkül a kifizető a családi kedvezményt nem veheti figyelembe.

Az első házasok kedvezményének érvényesítéséhez szintén a munkáltatóhoz kell leadni a nyilatkozatot. A kedvezmény havi ötezer forint támogatást jelent a házaspároknak. Az első házasoknak a havi ötezer forint gyermekáldás esetén is 24 hónapig, a családi kedvezmény mellett is jár.

Idén havi 6.900 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozat.

A leadott nyilatkozatban történt változás esetén újat kell tenni a munkáltatóhoz, vagy a korábbit visszavonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!