Pécs

2018.01.21. 21:38

Akik élen járnak emberségből – átadták a Tüke-díjakat

Hatalmas érdeklődés mellett a Dóm Kőtárban átadták vasárnap este a Tüke-díjakat, méghozzá a jubileumi 15. alkalommal.

Mészáros B. Endre (fotók: Laufer László)

Valószínűleg még nem ünnepelték ennyien és ilyen elegánsan, hogy Mária Terézia királynő 238 évvel ezelőtt kiállíttatta Pécsnek a királyi privilégium levelet, mellyel a várost szabad királyi rangra emelte. Viszont 2004 óta ezen a napon fokozott várakozás kíséri a Tüke-díjak átadását, melyet a város polgárai szavaznak meg. Az elbírálást, az ünnepséget öt tüke pécsiből álló alapítványi kuratórium szervezi: Kerényi János az elnök, az alapító kurátorok pedig: Dr. Bruhács János, Garadnay Balázs, Halmos Gábor, Tillai Aurél).

A ceremónia a hagyományokhoz híven tüke-misével indult 18 órakor, melyet az ünnepi alkalom tiszteletére Udvardy György pécsi megyés püspök celebrált. Tele volt a székesegyház, s még inkább megtelt utána a Dóm Kőtár, ahol a díjkiosztó zajlott. Eddig 14 alkalommal 20 fő részesült a pécsi polgárok e rangos elismerésében, valamint a 10 éves jubileumra kiosztottak hat emlékérmet is.

Ezúttal négy díjat adtak át és további hét emlékérmet. A díjazottak közösek abban, hogy a tüke szellemiség hordozói, életpályájuk hitet és utat mutat arra, hogy a teljesítmény, a becsületes munka érték. Az egyik alapító fogalmazott úgy a megnyitó során, hogy a tükék olyan forráskódot adnak, mely mások életében erős fundamentum.

Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke így összegezte a nap jelentőségét: „Naptáramban ez a nap 15 éve foglalt a Tüke-díjak átadására. Az elismerést azok kapják, akik példát állítanak elénk tehetségből, emberségből, tudásból. Külön öröm számomra, hogy a tüke szellemiség továbbvitelére nagy lehetőséget ad az ifjúsági Tüke-díj. Köszönöm a pécsi polgárok aktív részvételét, javaslataikat, támogatásaikat, jó tudni, hogy az elismerések erősítik az összetartozást, a város hírnevét.”

Ott vannak évek óta a polgárok szívében

Tüke Emlékérem elismerésben heten részesültek. Ezt a jubileumi évben azok kapják, akik rendszeresen szerepelnek a Tüke-díjra jelöltek között, de még nem kapták meg a kitüntetést. Iványi Dalmát 20 éves sportpályafutásáért, a városhoz kötődő hűségéért, 10 bajnoki arany­ért, 8 kupagyőzelemért, két Euroliga bronzért jutalmazták. Dr. Bödő Lászlónak a megyéért, a városért végzett sporttevékenységét díjazták, a térség sporttörténetének hiteles feldolgozását, a 2002-ben megnyílt sporttörténeti gyűjteményt.

Kleisz Józsefnek vállalkozásszervező tevékenységét emelték ki, mellyel megteremtette hogy a MATRO Kft. a Dél-Dunántúl meghatározó, 300 főt foglalkoztató középvállalkozássá válhasson. Morvay Imre Pio atya irgalmas rendi szerzetesnek a pécsi ételládák mozgalom elindításáért, az utcán élők, a nehéz helyzetben élők önkéntes megsegítéséért adták az emlékérmet. Nagy Emil élete a közösségi lét mintaképe. Több mint 35 éve vesz részt a lakásszövetkezeti mozgalomban, 27 éve a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének vezetője.

Pintér László a Kossuth-díjas Csorba Győző hagyatékának aktív gondozójaként kapott elismerést, hogy nem engedi feledésbe merülni a költő emlékét. Dr. Szántó Zalán az általa kifejlesztett okostelefonos alkalmazással vívta ki a polgárok elismerését, mellyel egyedülálló módon lehet felmérni a tüdődaganat kockázatát, felismerni a korai stádiumot.

Képzőművész kapta idén a Tüke-díjat

Pinczehelyi Sándor képzőművész, egyetemi tanár az idei Tüke-díjas. A Pécsi Műhely egyik alapító tagja 22 évig vezette a Pécsi Galériát és félezer kiállítást rendezett. Műveit világszerte köz- és magángyűjtemények őrzik, évtizedeken át tanított a PTE Művészeti Karán. Munkácsy-díjas, 2013-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Zongorista fiatalember szép sikere

Balogh Ádám zongoraművész kapta az I. Ifjúsági Tüke-díjat. Az Árpád Fejedelem Gimnáziumban és Általános iskolában tanult 12 éven át, felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek osztályába. 2016-tól a Zeneakadémia tanulója. 13 éves koráig nyolc országos versenyt nyert meg, azóta hazai és rangos nemzetközi versenyeken szerepel sikeresen.

Aki „csak” megmentett egy embert

Pozsonecz Mária Dorothea első ízben Életmentő emlékérem kitüntetésben részesült. Ő 2016 márciusában a pécsi Ciszterci Rendi Nagy Lajos Gimnázium tanulójaként (most PTE-hallgató) újraélesztette osztálytársát, akinek rosszullét következtében leállt a szíve. Dorothea gyors és szakszerű beavatkozásának köszönhetően azonban sikerült őt visszahozni az életbe.

Ahol otthon van minden közösség

Vincze Csilla Anna a Nevelők Háza Egyesület vezetője vette át a civil közösségi díjat. A Nevelők Háza Egyesület 25 éve alakult, és 20 éve működteti a Civil Közösségek Házát. A korábbi és jelenlegi munkatársak kapták az elismerést, mert a város polgárai, civil közösségei számára igen hasznos, önzetlen munkát végeznek, segítik az öntevékeny közösségek társadalmi beágyazódását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!