gyógyítás

2018.01.10. 17:30

Az évszázados tudást egyezteti a mai kutatási eredményekkel

Ezer éves gyógynövényleírásokat, kolostori gyógyászati kódexeket, középkori recepteket tanulmányoz és fordít dr. Bencze Bálint fogorvos, kutatóorvos és gyógynövénykutató. Szinte még gyerek volt, amikor elkészítette első torokgyulladásra szolgáló öblögetőszerét. Mára egy termékcsaládot állított össze a több száz éve alkalmazott gyógynövényekből.

H. Zs.

– Miért éppen a természet patikájára esett a választása?

– Már gyerekkoromban is örömömet leltem a különböző teák és főzetek elkészítésében. Sajnos gyakran volt torokgyulladásom, kéthavonta kaptam az antibiotikumokat, amelyek csak ideig-óráig oldották meg a problémát. Ekkor olvastam először olyan népi gargalizálószerekről, melyeket gyógynövényekből készítettek és torokgyulladásra, szájfertőtlenítésre használtak, és sokat tanultam egy dombóvári füvesasszonytól, Irénke nénitől is. Végül elkészítettem a saját öblögetőszeremet: azóta nincs torokproblémám.

– Az orvosi karon tanultakat miként tudta összeegyeztetni a füves könyvekkel?

– Egyetemista koromban is megmaradt az érdeklődésem a gyógynövények és a természetes gyógymódok iránt. Az egyetemi kutatás is felkeltette az érdeklődésemet, és mivel fogorvosi fakultásra jártam, adódott az ötlet, miért ne tesztelhetném hivatalos körülmények között is a saját öblögetőmet.

– Ehhez további kutatásokra is szükség volt?

– Kutatni számomra annyit jelent, hogy az ember kiélheti a kreativitását, megvalósíthatja az ötleteit, azzal foglalkozhat, amivel szeret. Ugyanakkor egy receptúra összeállítása évekig tartó kutatómunkát jelent: régi kolostori gyógyászati, illetve középkori receptekig nyúltam vissza, az évszázados tudást egyeztettem a mai orvoskutatási eredményekkel, és megalkottam többek között egy gyógynövényeken alapuló szájvíz recepturáját, amire a kutatói tevékenységem épült.

– A munkájában is alkalmazza a természetközeli módszereket?

– Természetesen, elsőként kezdtem foglalkozni biológiai fogászattal Pécsen és Bonyhádon. Ez azt jelenti, hogy a prevencióban a gyógynövények nyújtotta lehetőségekre helyezem a hangsúlyt, valamint a terápiában is sokoldalúan használok gyógynövényeket. Például fogeltávolítás vagy műtét utáni sebgyógyulás, afta kezelése esetén szintén növényi alapú termékeket alkalmazok. Munkám során próbálom a szintetikus adalékanyagokat kiváltani, amelyek sajnos ma már az élet minden területén körbevesznek minket.

– A praxis és a kutatás mellett másra is jut ideje?

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál vagyok önkéntes orvos, a dél-dunántúli régióban egyedüli fogorvosként. Több projektben is együtt dolgozunk; öröm volt megtapasztalni azt a szemléletváltozást, amelyen keresztülmentek azok a nehéz sorsú emberek, akiknek helyrehoztuk a fogait, mintha egy új életet kaptak volna.

Érméket gyűjt

Dr. Bencze Bálint idén lesz harminc éves, Dombóváron nevelkedett. Pécsett az orvosegyetemen végzett fogorvosként. Mint mondta, szülei beszélték rá, hogy ezt a pályát válassza a belgyógyászat helyett, de nem bánta meg, mert szereti a munkáját és kiteljesedhet a kutatással. Az egyik hobbija a nyelvtanulás, németül, angolul, franciául és latinul beszél, így eredeti nyelven olvashatja a római kori iratokat, a történelmet, a római kori érmék feliratozását, amelyeket szintén gyűjt. A természetjárás és a vadászat, hagyományos családi programok, ezek kikapcsolják a napi feladatokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!