Református Egyház

2018.01.20. 08:53

Beiktatták tisztségébe a horvátországi magyar reformátusok új püspökét

Szenn Péter a horvátországi és a Kárpát-medencei magyar reformátusság képviselői előtt a szlavóniai Haraszti református templomában január 19-én mondta el esküjét. Az egyházi vezető szerint a meggyötört drávaszögi és szlavóniai magyarságnak leginkább közösségre van szüksége.

Kiss Sándor - Fotó: Varga Gábor Vargosz

Ünnepi igehirdetésében Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a béna meggyógyításának bibliai története alapján a megbocsátás és a gyógyítás hatalmáról beszélt. Elmondta, hogy ezt a hatalmat, amellyel bárki élhet, Isten adta az embernek, és az új püspöknek is ezek birtokában kell végeznie szolgálatát.

A magyarországi egyházi vezető kifejtette: sokan csak annyit várnak az egyháztól, hogy gyógyítsa a betegeket és segítse az elesetteket, míg némely keresztények a bűnbánatot és a megtérést szabják az egyház szeretetének, Isten áldásának a feltételéül. – Pedig Jézusnál ezt a gyógyítást és feloldozást mindig együtt látjuk, mert egymás nélkül nem megy, külön-külön lehetetlen, csak együtt működik a kettő – hangsúlyozta.

Bogárdi Szabó István végül mindenkit a „meggyötört és sokat civakodó” horvátországi reformátusokért és új püspökükért szóló imádságra kért, hogy azok tudjanak élni a gyógyítás és a megbocsátás Istentől kapott hatalmával.

Az igehirdetés után Szenn Péter letette esküjét, majd a Kárpát-medence református püspökei kértek áldást az ő és Kel József főgondnok szolgálatára.

– Meggyötört népünknek leginkább közösségre van szüksége – hangsúlyozta székfoglaló beszédében az új püspök, hozzátéve, hogy ennek módját nem kell már keresni, mert ennek lehetősége a jézusi szeretet által már megadatott a világnak. Szenn Péter arra kérte az embereket, hogy ne mindenki csak a maga igazát keresse, hanem alázattal, hosszútűréssel és nem mellesleg örömmel élje a mindennapokat.

Más egyházi és világi tisztségviselők mellett az új püspököt köszöntötte Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár is. Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter gondolatait tolmácsolva a református egyházat Noé túlélést jelentő bárkájához hasonlította, és a horvátországi magyar közösséget az anyaország támogatásáról biztosította. Ennek példájaként kiemelte, hogy a majdan felnövő fiatalok életkezdését támogató babakötvényt az új évtől immár a határon túl született gyerekek is megkapják.

Az eseményen közreműködött a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Harsonakvartettje, Kátai Zoltán énekmondó és az Alfalusi Vegyeskar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!