tűt a kukába?

2018.01.11. 14:00

A használt eszközt nem köteles átvenni a patika

Se a patika, se a háziorvos nem köteles átvenni a használt injekciós tűket. Azokat a kukába dobni viszont veszélyes – járó- vagy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézménybe kell vinni a hulladékot.

Wald Kata

– Injekcióznom kellett magam, betegségem folytán. A használt, tűvel ellátott fecskendőket elvittem a patikába, gondoltam, leadom. A hulladékot azonban nem vették át, elküldtek. Talán a kukába kellene dobnom? – adott hangot felháborodásának egy olvasónk. Mint mondta, problémája nem egyedi, betegtársait is hiába kérdezte – tanácstalanok, mit kezdjenek ezekkel az eszközökkel.

A Baranya Megyei Kormányhivataltól megkérdeztük, mi a teendő a használt tűkkel, fecskendőkkel. Tájékoztatásuk szerint a vonatkozó jogszabályok alapján a lakosságnál képződő, hulladékká vált injekciós tű gyógyszerhulladéknak minősül ugyan, de azt gyógyszertárakba telepített gyűjtőedénybe nem lehet elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy a használt injekciós tűket a patikák nem kötelesek átvenni. Az ilyen típusú hulladék gyűjtésére az egészségügyi szolgáltatók közül a járó-, illetve a fekvőbeteg-szakellátást nyújtók kötelezettek. A kizárólag alapellátást nyújtó háziorvosok nem tartoznak ebbe a körbe.

Az érintett egészségügyi szolgáltatóknak legkésőbb 2019. február 12-éig kell kialakítaniuk a lakosságnál képződő hulladékká vált injekciós tű, injekciós fecskendő, tűvel ellátott injekciós fecskendő, infúziós szerelék átvételét, gyűjtését, elszállítását és kezelését biztosító rendszert.

A kormányhivatal szakemberei hangsúlyozzák, fontos, hogy a beteg a megfelelő helyen – azaz a járó- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény valamelyikében – adja le a használt injekciós tűket. Ha ugyanis az kommunális hulladékba, kukába kerül, a szemét ürítésekor tűszúrásos balesetet okozhat. A szennyezett tű azért is veszélyes lehet, mert vér útján terjedő kórokozókat tartalmazhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!