postabontás

2018.01.07. 15:00

Időskorban is lehet nyelvet tanulni

Az időskori idegennyelv-tanulás esélyeiről faggatta nemrég az egyik német napilap újságírója az ezzel foglalkozó kutatókat – írta egyik olvasónk a Dunántúli Napló Postabontás rovatában.

bama.hu

Az egyik megkérdezett, Stephen Krashen nyelvész az általa személyesen ismert pécsi születésű Lomb Kató tolmácsot hozta fel eklatáns példaként, aki 17 nyelvet sajátított el élete folyamán. A 94 éves korában Budapesten elhunyt Lomb Kató élete utolsó évében éppen a héber nyelvet tanulta. A poliglott Lomb Kató nem tartotta magát kivételes tehetségnek, azt vallotta: minden ember képes idős korban is egy új nyelvet megtanulni.

A megkérdezett szakemberek nem tartják eleve lehetetlennek az időskori nyelvtanulást, azonban a tudás-elsajátítási folyamat összetettségét hangsúlyozzák. Meghallani, megérteni, végig gondolni, közben a nyelvet és más hangképző szerveket megfelelően használni, a szavakat kiejteni – mindezek mutatják a nyelvtanulás komplex voltát. Ez az összetettsége az időskori nyelvtanulásnak azonban a szakemberek szerint nem akadály.

A kutatók több bizonyítékot találtak arra, hogy az agy az emberi élet folyamán megőrzi plasztikus voltát és új ismeretek elsajátítása során képes változni. Azt nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy egy bizonyos életkorban az agy tudás-elsajátítási képessége elveszne, azonban az időskori szervezeti változások a tanulási folyamatot valamelyest korlátozhatják.

Állítólag a csecsemő a nyelv tanulása során még a világ bármelyik nyelvének hangzóit elsajátíthatja, mivel erre a hangképző szervei alkalmassá teszik. Az első életév elteltével azonban ez a tanulási képesség megszűnik, amiért is a fiatalok idegennyelv-tanulásáról már megoszlanak a vélemények. Van olyan álláspont, amely szerint akcentus nélkül egy tizenéves már nem képes valamely idegen nyelv elsajátítására. A másik táborhoz tartozók úgy vélik, hogy a jól működő hallószerv hozzásegítheti az embert az idegen nyelv akcentus nélküli megtanulásához, jóllehet messze túl van az elvileg korlátlan lehetőségeket nyújtó egy éves életkoron.

Klumpert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!