Pécs

2018.01.20. 14:30

Január végéig várják az új tagok jelentkezését

Még nem állt össze teljesen a megyeszékhelyen a szavazatszámláló bizottságok létszáma.

H. Zs.

Mivel az eddig működő szavazatszámláló bizottságok megbízatása lejár, az országgyűlési választásokat megelőzően a bizottságok tagjait újból meg kell választani. Pécsett még nem teljes a szavazatszámlálók létszáma, ugyanis a 149 szavazókörben összesen 750 tagra lenne szükség, azonban eddig 650-en jelentkeztek erre a feladatra.

A választás során kiemelkedő szerepük van a szavazatszámláló bizottságoknak, hiszen feladatuk a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és – ha szükséges – a választás törvényes rendjének helyreállítása. A törvény értelmében a bizottság választott tagja Pécsett állandó lakóhellyel rendelkező, a központi névjegyzékben szereplő, nagykorú, magyar állampolgár lehet.

Az önkormányzat jogi és szervezési főosztályának tájékoztatása szerint Pécsett január 31-ig várják a jelentkezőket. A jelentkezési lap és a nyilatkozat a http://gov.pecs.hu internetes oldal „Címlapja” alatt érhető el. A kitöltött dokumentumok munkaidőben személyesen, vagy postai úton nyújthatók be a Pécs Megyei Jogú Város Helyi Választási Iroda 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. címre.

A szavazatszámláló bizottságok tagjait a közgyűlés négy évre választja meg. A tagok a megválasztásukat követően esküt tesznek, illetve egy négyórás oktatáson is részt vesznek. A tagok munkájukért az igazságügy-miniszter rendelete alapján bruttó 35 ezer forint – szemben a korábbi 20 ezerrel – tiszteletdíjban részesülnek, valamint a választást követő napon a napi munkavégzés alól is mentesülnek.

Hajnaltól estig

A bizottság tagjainak feladatai a választások napján reggel fél 6-kor kezdődnek a szavazóhelyiség előkészítésével, a lakcím, a névjegyzék ellenőrzésével. A nap folyamán dokumentálják a megjelent szavazókat, illetve házhoz viszik a mozgóurnát. A szavazás végeztével a bizottság munkája a leadott voksok minimum kétszeri átszámlálásával, az eredmény megállapításával és a jegyzőkönyvek aláírásával ér véget, a szavazókör nagyságának függvényében, este tíz óra körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!