kreatív ötlet

2018.01.18. 07:00

A popcorn is lehet jótékonysági eszköz

Vidám összejövetelre, közös pattogatott kukoricázásra buzdítja az embereket egy pécsi alapítvány, amelynek jótékonyságot ösztönző akciói sorában nem a popcorn világnapjának megünneplése az egyetlen színes elem.

Nógrádi László

Készítsen pattogatott kukoricát a barátai, családja, vagy éppen kollégái számára, és egyék meg együtt a Popcorn világnapján – ezzel a felhívással fordult az emberekhez egy pécsi civil szervezet. A január 19-én valóban elérkező bohókás világnapra azonban nem egy szabadidős tippeket adó csapat hívta fel a figyelmet, hanem az Eurakvilo Gyermekonkológiai Alapítvány igyekszik közös kukoricázásra buzdítani minél több résztvevőt. A cél a jótékonyság ösztönzése, hiszen a résztvevőktől azt kérik, egy perselybe gyűjtsék a meghívott vendégektől azt az összeget, amit nekik megér egy kis jó hangulatú popcornozás, az összegyűlt pénzzel pedig segítsék az alapítványt.

A nemes célok támogatására felhívó üzenetek, akciók közt a daganatos vagy leukémiával küzdő Eurakvilo csapata nem először él kreatív húzásokkal. Mint arról Farkas Éva, az alapítvány munkatársa beszámolt, azért szerveztek akciót a popcorn napjára, mert tudomásuk szerint hasonló még nem volt Magyarországon. A pattogatott kukoricát rengetegen szeretik, így ezzel színes, vidám összejövetelek szervezésén keresztül adhatnak ötletet a segíteni akaróknak. Külön értéke a pénteki akciónak, hogy a támogatásokból idén a betegség által érintett családoknak kikapcsolódási lehetőségként mozilátogatásokat terveznek – fogalmazott Farkas Éva.

Az alapítvány korábbi, hasonlóan színes akciói közül népszerű az évet záró Mikulásfutás is, amelyen decemberben már hatodik alkalommal kocogtak a jelmezes és fürdőruhás résztvevők, adományozásra buzdítva. Az év elején pedig egy több hónapon át zajló gyűjtést is elindítottak Az élet vitorlása címmel. Az ehhez csatlakozók egy szimbolikus hajó vitorláját segíthetnek összeállítani úgy, hogy egy-egy strapabíró, időtálló textildarabot megvásárolnak a nekik megfelelő támogatás összegével és azt saját elképzelésük szerint díszítik, majd eljuttatják az alapítványhoz. A március végéig növekvő vitorla végül a gyermekklinika udvarát fogja majd díszíteni egyedülálló támogatói falként, amikor az eseményeiken felhúzzák.

Bibliai szélviharról nevezték el a segítő szervezetet

Az Eurakvilo Gyermekonkológiai Alapítvány a PTE Gyermekklinika Onkohematológiai osztályán gyógyuló daganatos és leukémiás gyermekek gyógyítását, családjaik segítését támogatja, egészen a 2011-es alapítása óta. A hét magyarországi Gyermekonkológiai Centrum egyikeként Pécsen évente 30-40 újonnan diagnosztizált gyermeket kezelnek.

A nevet az Eurakvilo nevű széltől kölcsönözték, ez a tornádó erejű vihar vetette el a Bibliai történet szerint Pál apostolt Málta szigetére. Az alapítvány filozófiája szerint a gyermekkori rosszindulatú betegségek is hasonlatosak a viharhoz, hiszen gyökeresen megváltoztatják az emberek életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!