találkozó

2018.02.08. 10:30

Diósviszlóra gurul idén ősszel a dió

Idén a baranyai település ad otthont a diós települések találkozójának, amelyet első alkalommal 2007-ben a gyenesdiási polgármester, Gál Lajos kezdeményezésére rendeztek meg Diósjenőn hat település (Gyenesdiás, Diósd, Diósgyőr, Dióskál, Diósviszló és Diósjenő ) részvételével.

Zs. K.

Ezt követően 2010-ig minden esztendőben találkozott e hat település, melyek között szoros barátság alakult ki. A rendezvénnyel a magyar települések összetartozását szeretnék erősíteni, illetve a kulturális kapcsolatok, a települések gazdasági, lakossági együttműködésének az erősítésében is jelentős szerepe van a találkozónak. A programon a kulturális csoportok, dalkörök és tánccsoportok is bemutatkoznak, illetve minden település magával hozza azt, ami az ő különlegessége. A vendégeket kézműves vásár is várja. A mindig jó hangulatú találkozón diós sütemények versenyét is megszervezik.

Tavaly a rendezvényt Diósjenő polgármesterének kezdeményezésére a Kárpát-medence diós településeire is kiterjesztették. Így Felvidékről Diósförgepatony település, Dél-vidékről Zentagunaras, vagyis Novo Orahovo (Új diós), Erdélyből Bihardiószeg is meghívást kapott a találkozóra. Mivel ez egy vándortalálkozó, minden évben más település adhat helyszínt az eseménynek. A polgármesterek döntik el, hogy hová gurul a dió.

– Izgatottan készülünk, szervezzük a programokat, hiszen több száz vendéget várunk őszre. A találkozó időpontját is kitűztük már, szeptember 24-re – mondta Miklós József, Diósviszló alpolgármestere. A baranyai településre a rendezvény történetében már másodszorra gurul a dió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!