visszajár

2018.02.01. 10:30

A Kossuth-díjas operaénekes soha nem feledi szülővárosát, Siklóst

Idővel hajlamosak vagyunk megfeledkezni nemzetközi hírű büszkeségeinkről is. Azt például már egyre kevesebben tudják, hogy a fehérborok neves városának Kossuth-díjas operaénekese is van. Sólyom-Nagy Sándor ugyan már lezárta az énekesi pályáját, de még rengeteg szállal kötődik Siklóshoz.

Mészáros B. Endre

– Hogy kezdődött?

– Már a siklósi általános iskolában felfigyeltek a hangomra, mert volt egy Verdi-ária, amit akkoriban egész jól elénekeltem. Aztán a Táncsics Mihály Gimnázium következett, és engem is elvitt a fiatalos hév a különböző sportok felé, atletizáltam, játszottam a helyi kézilabdacsapatban. Az viszont mindent megváltoztatott, hogy azonnal felvettek érettségi után a Zeneművészeti Főiskola ének szakára.

– A Magyar Állami Operaház jelentette a csúcspontot?

– Ott már főiskolás koromtól, 1962-től rendszeresen énekeltem, aztán társulati tag lettem, és így ment ez 44 éven át. Együtt kerültem az állandó csapatba Lukács Miklóssal, akinek a 13 évig tartó igazgatósága jelentette számomra a fénykort, évente öt-hat bariton főszereppel. Bejártam közben a világot Dél-Amerikától Japánon át Európa szinte minden országáig, de a sok fellépés közül is kiemelném a Bayreuthi Ünnepi Játékokat, ahol 22 éven át 238 előadásban szerepeltem.

– Igaz, hogy a tanítványai is szép sikereket érnek el?

– Negyedszázadon át tanítottam, s diákjaim közül jó néhányan futnak szép karriert, de inkább nem emelnék ki név szerint senkit.

– Hazatér néha Siklósra?

– A várost soha nem felejtettem, rendszeresen visszajárok, a szüleim ugyanis itt vannak eltemetve.

Amikor elvetődöm ide, bejárom a régi helyeket, a vár környékén, a kedvelt utakat és a templomot, ahol ministráltam. Marenics János polgármester többször meghívott a várba is különböző eseményekre énekelni, aminek örömmel tettem eleget éveken át, Siklós díszpolgáraként. Megjegyzem, a Pécsi Nemzetiben is volt egy emlékezetes időszakom, amikor a Bajazzókban énekeltem.

– Tanít még?

– Abbahagytam mindent 2011-ben, mivel akkorra hatodszor műtötték a térdeimet, és már nem bírtam a terhelést. A baj pedig nem jár egyedül, a múlt év közepén szívinfarktusom volt, négy hónapot feküdtem kórházban.

– Elégedett az életével?

– Semmit sem csinálnék másként, talán egy kicsit lehetett volna jobban menedzselni a külföldi fellépéseimet.

No és van még egy sajátos bánatom, középiskolásként kiváló latinos voltam, de ez a tehetségem teljesen elkallódott.

– Mit csinál egy visszavonult operaénekes?

– Azt sajnálom egyedül, hogy a rengeteg fellépés mellett kevés idő jutott olvasásra, holott fiatalkoromban a könyvek voltak a legnagyobb kedvenceim, szóval most nem győzöm pótolni az elmaradást. Továbbá van egy labradorunk, Fruskának hívják, vele sétálgatok Budán a Sas-hegyen, ahol egy kertes házban élünk, vagyis a kerti munkák is kellemes időtöltést jelentenek.

Fia is bariton

Sólyom-Nagy Sándor 1941-ben született Siklóson (a Sólyom előnevet 1972-ben vette föl). A Zeneművészeti Főiskola ének-opera szakán végzett 1966-ban. Rögtön a Magyar Állami Operaház magánénekese lett, 1986-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt, mindkét területen 2011-ig tevékenykedett. Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas, 2007 óta az Operaház örökös tagja. Felesége Pogány Imola zongoraművésznő, fiaik ikek, Péter informatikus, Máté bariton operaénekes (40), lányuk, Fanni (30) színházi szervező és négy unokájuk is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!